Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Δίδυμες καπνισμένες κάννες



«ΑΕΚ σημαίνει επίθεση» συνηθίζουμε να λέμε οι ΑΕΚτζήδες, μότο που προκύπτει από το θεϊκό προνόμιο της ομάδας μας να διαθέτει σε κάθε φάση της ιστορίας της ικανούς επιθετικούς και να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο. Όταν μάλιστα οι επιθετικοί της αυτοί συνδυάζονται μεταξύ τους ως δίδυμο στη γραμμή κρούσης, παίρνει σάρκα και οστά μια δεύτερη, εξαιρετικά δημοφιλής στο βυζαντινογέννητο λαό, ρήση: «Η ισχύς εν τη Ενώσει». Ακολουθεί αφιέρωμα στα 9+1 καλύτερα επιθετικά δίδυμα που αγωνίστηκαν με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

(*Σημ.: Η λίστα έχει καταρτιστεί με βάση τα όσα έχει διαβάσει και έχει δει σε βίντεο ή ζωντανά ο γράφων και ως εκ τούτου είναι άκρως υποκειμενική. Δεκτή οποιαδήποτε ένσταση.)



Νο.9: Νίκος Λυμπερόπουλος – Ίσμαελ Μπλάνκο
Ο Μεσσήνιος άσος και ο Αργεντίνος αρχισκόρερ αποτέλεσαν το βασικό επιθετικό δίδυμο της ΑΕΚ στην πρωταθληματική σεζόν 2007-08 και στο δεύτερο μισό της σεζόν 2010-11, όταν ο Μανόλο Χιμένεθ δοκίμασε σύστημα 4-4-2 με ρόμβο. Ο Λύμπε κρατούσε συνήθως το ρόλο του δημιουργού, περνώντας κάθετες μπαλιές και ανοίγοντας χώρους και ο Ζορό αναλάμβανε αυτόν του εκτελεστή. Τη σεζόν 2007-08 σκόραραν μαζί 34 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (13 ο Λύμπε, 21 ο Ίσμαελ), ενώ τη σεζόν 2010-11 σκόραραν 12 ο πρώτος και 15 ο δεύτερος (σύνολο 27).

Μπλάνκο και Λύμπε "καρφώνουν" τον ΟΣΦΠ

Νο.8: Ντέμης Νικολαϊδης – Ντανιέλ Μπατίστα
Σε συνέντευξή του, ο Ντέμης Νικολαϊδης έχει χαρακτηρίσει τον σέντερ φορ από το Πράσινο Ακρωτήρι, ως έναν από τους καλύτερους παρτενέρ του εντός αγωνιστικών χώρων. Κλασικός συνδυασμός ψηλού-κοντού, οι δυο επιθετικοί συνυπήρξαν στη γραμμή πυρός της Ένωσης για 3 σεζόν (1996-1999), περίοδο στην οποία σκόραραν μαζί 99 τέρματα (72 ο Ντέμης, 27 ο Ντανιέλο).

 Ντανιέλ, Ντέμης και ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 2-0

Νο.7: Θωμάς Μαύρος – Χόκαν Σάντμπεργκ
Όαση για τους ΑΕΚτζήδες στην άνυδρη από πλευράς τίτλων δεκαετία του ’80 αποτέλεσαν μεμονωμένες εξάρσεις ποιοτικού επιθετικού ποδοσφαίρου, προϊόν της ατομικής ικανότητας ορισμένων παικτών της. Δύο τέτοιοι παίκτες υπήρξαν ο Θωμάς Μαύρος και ο Χόκαν Σάντμπεργκ που συνδυάστηκαν στην επιθετική γραμμή της Ένωσης για τρεις σεζόν (1984-1987). Την πρώτη από αυτές, το 1984-85, το επίπεδο της συνεργασίας τους και η παραγωγικότητά τους σε γκολ άγγιξε την τελειότητα. Σημείωσαν μαζί τα 42 από τα συνολικά 58 τέρματα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα (27 ο Θεωμάς, 15 ο Σουηδός), ενώ ειδικά το γκολ που πέτυχαν απέναντι στον Απόλλωνα για την 9η αγωνιστική, «παίζοντας βόλεϊ» με κεφαλιές στην περιοχή των Απολλωνιστών, κοσμούσε για χρόνια το σήμα έναρξης της «Αθλητικής Κυριακής».

Θωμάς και Χόκαν σμπαραλιάζουν την άμυνα του Απόλλωνα

Νο.6: Μίμης Παπαϊωάννου – Κώστας Νικολαϊδης
Αγωνίστηκαν μαζί στο Δικέφαλο για 8 σεζόν, από το 1965-66 έως το 1972-73. Προικισμένοι γκολτζήδες και οι δύο (1ος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ ο Μίμης, 6ος στην ίδια λίστα ο Νικολαϊδης), αποτέλεσαν το ισχυρότερο επιθετικό δίδυμο της εποχής τους και ένα από τα αποδοτικότερα στην ιστορία της Ένωσης. Με αυτούς παρόντες στη γραμμή κρούσης, η ομάδα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1968, 1971), ένα κύπελλο (1966) και έφτασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1969).

Παπαϊωάννου και Νικολαϊδης πρωταγωνιστές στον θρίαμβο επί της Ίντερ

Νο.5: Κλεάνθης Μαρόπουλος – Τρύφων Τζανετής
Δυο θρυλικές μορφές της Ένωσης που αποτέλεσαν τους κύριους εκφραστές των επιθετικών ενεργειών του Δικεφάλου στα τέλη της δεκαετίας του ’30. Αγωνίστηκαν μαζί στην επιθετική γραμμή (που τότε περιλάμβανε 5 παίκτες – ήταν η εποχή του συστήματος 2-3-5) και μεταπολεμικά, από το 1945 έως το 1948, όταν ο Τζανετής μεταφέρθηκε στα μετόπισθεν, σε ρόλο σέντερ μπακ. Στην κοινή τους παρουσία στην ΑΕΚ μέτρησαν συνολικά 161 τέρματα (104 ο Μαρόπουλος, 57 ο Τζανετής), ενώ γεύτηκαν την κατάκτηση 5 τίτλων, δύο πρωταθλημάτων (1939, 1940) και τριών κυπέλλων (1939, 1949, 1950).

Μαρόπουλος και Τζανετής σκοράρουν στο μυθικό 7-3 επί του ΟΣΦΠ

Νο.4: Ντέμης Νικολαϊδης – Χρήστος Κωστής
Οι Ενωσίτες είχαν την τύχη να δουν τους δύο πιο τεχνικά προικισμένους επιθετικούς της δεκαετίας του ’90 να συνδυάζονται στην κιτρινόμαυρη επίθεση, αλλά ταυτόχρονα και την ατυχία να τους απολαύσουν μαζί μόλις για 14 μήνες, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Χρήστου Κωστή, που έθεσε πρόωρο τέλος στην ένδοξη καριέρα του «Έλληνα Κρόιφ». Τη σεζόν 1996-97 αποτέλεσαν το απόλυτο φόβητρο για τις αντίπαλες άμυνες, σκοράροντας συνολικά τα 40 από τα 75 γκολ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Φοβερές επιδόσεις που δυστυχώς δεν συνοδεύτηκαν από τον τίτλο του πρωταθλητή, ελέω παράγκας…

Ντέμης και Κωστής σφραγίζουν άλλη μια νίκη επί του γαύρου

Νο.3: Βασίλης Δημητριάδης – Αλέξης Αλεξανδρής
Αν μια ομάδα επιθυμεί να διαγράψει πορεία πρωταθλητισμού, οφείλει να έχει στις τάξεις της έναν γκολτζή στράικερ. Η ΑΕΚ της τριετίας 1991-1994 ευτύχησε να διαθέτει δύο τέτοιους παίκτες και τα τρία σερί πρωταθλήματα αποτέλεσαν λογικό επακόλουθο. Βασίλης Δημητριάδης και Αλέξης Αλεξανδρής ταίριαξαν από την πρώτη μέρα και άρχισαν αμέσως να σφυροκοπούν ανελέητα τα αντίπαλα δίχτυα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνύπαρξής τους στην Ένωση, μοιράστηκαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος. Τις σεζόν 1991-92 και 1992-93 πρώτευσε ο Μπίλαρος, με 28 και 33 τέρματα αντίστοιχα, ενώ τη σεζόν 1993-94 ο Αλεξανδρής με 24. Δυστυχώς, το καλοκαίρι του 1994, ο τελευταίος αποφάσισε να πάρει το «στραβό» το δρόμο και το επιτυχημένο δίδυμο έσπασε άδοξα…

Δημητριάδης-Αλεξανδρής εν δράσει κόντρα στον ΠΑΟ

Νο.2: Κώστας Νεστορίδης – Μίμης Παπαϊωάννου
Η συνύπαρξή τους στην κιτρινόμαυρη επιθετική γραμμή τη σεζόν 1962-63, άλλαξε τον ρου της ιστορίας της ΑΕΚ. Ο 20χρονος, τότε, Βεροιώτης βραχύσωμος φορ ήταν το ιδανικό συμπλήρωμα που για χρόνια έψαχνε ο Κώστας Νεστορίδης, στην προσπάθειά του να οδηγήσει το Δικέφαλο στον πολυπόθητο τίτλο. Μαγικά συνδυαζόμενοι με το κλασικό «1-2», οι δυο υπεράσοι σημείωσαν μαζί 39 γκολ (23 ο Νέστορας, 16 ο Μίμης) και οδήγησαν εκ του ασφαλούς την Ένωση στην κορυφή, όπου ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό. Στο μπαράζ που θα έκρινε τον τίτλο ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, αφού σκόραραν και τα 3 γκολ της Ένωσης (δυο ο Μίμης και ένα ο Νέστορας με απευθείας κόρνερ!) και την έστεψαν πρωταθλήτρια μετά από 23 χρόνια. Η συνεργασία τους διήρκεσε άλλες 2,5 σεζόν, έως το Δεκέμβριο του 1965, όταν ο μεγάλος Νεστορίδης άφησε το ελληνικό πρωτάθλημα για την Αυστραλία.

 Μίμης-Νέστορας και το πρωτάθλημα του 1963

Νο.1: Θωμάς Μαύρος – Ντούσαν Μπάγιεβιτς
Δάμων και Φιντίας, Φίλιππος και Ναθαναήλ, Θωμάς και Ντούσαν. Το απόλυτο ζευγάρι, που όμοιό του δύσκολα θα ξαναεμφανιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θ(ε)ωμάς και «Πρίγκιπας» συμπλήρωναν ιδανικά ο ένας τον άλλον: πιο γρήγορος με την μπάλα στα πόδια ο πρώτος, πιο ικανός στο ψηλό παιχνίδι ο δεύτερος. Με απαράμιλλα αθλητικά προσόντα ο ένας, με αρτιότερη τεχνική ο άλλος. Και οι δύο όμως με άριστη αντίληψη του χώρου και άψογη τακτική παιδεία. Ως βασικό επιθετικό δίδυμο της ομάδας-όνειρο που είχε δημιουργήσει ο Λουκάς Μπάρλος, σημείωσαν μαζί σε 4 σεζόν (1977-1981) σε όλες τις διοργανώσεις 190 τέρματα (98 ο Θωμάς, 92 ο Ντούσαν), πρωταγωνιστώντας στην κατάκτηση του νταμπλ του 1978 και του πρωταθλήματος του 1979. Πανηγύρισαν επίσης και τρεις πρωτιές στον πίνακα των σκόρερ (1978 και 1979 ο Μαύρος, 1980 ο Μπάγιεβιτς), οφείλοντας ο ένας στον άλλον πολλά από τα γκολ τους.

Ντούσαν και Θωμάς διαλύουν τον ΠΑΟΚ

Bonus: Βασίλης Τσάρτας – Ντέμης Νικολαϊδης
Δεν πρόκειται περί «επιθετικού διδύμου» με την κλασική έννοια του όρου, αφού ο Βασίλης Τσάρτας αγωνιζόταν στη θέση του επιτελικού μέσου. Στην τριετία όμως που συνυπήρξαν στην Ένωση (2000-2003) αποτέλεσαν τους στυλοβάτες της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας: ο «El Mago» αξιοποιώντας το εξωπραγματικό αριστερό του πόδι σε ρόλο δημιουργού και ο Ντέμης με το φονικό του ένστικτο σε αυτόν του εκτελεστή. Στο συλλογικό υποσυνείδητο του ΑΕΚτζή η φράση «μπαλιά του Τσάρτα για τον Νικολαϊδη» αποτελεί πλέον συνώνυμο του γκολ. Τυχεροί όσοι προλάβαμε να δούμε live τους δυο αυτούς θρύλους συνδυαζόμενους στο τεραίν…

Δείτε από το 3.19 ως το 4.19 του βίντεο. Τσάρτας στον Ντέμη και γκολ...

2 σχόλια :

  1. ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΜΠΡΑΒΟ. ΤΟ ΣΤΕΛΝΩ ΜΕΙΛ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΜΑΥΡΟΥ-ΣΑΝΤΜΠΕΡΓΚ ΟΝΤΩΣ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ, ΚΑΚΩΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά φίλε Νονέ. Το δίδυμο Μαύρος-Σάντμπεργκ πιστεύω πως υποτιμήθηκε εξαιτίας της μέτριας σεζόν 1985-86 και της καταστροφικής 1986-87 (με τον Μαύρο τραυματία να παίζει μόνο 4 ματς και να μην σκοράρει, τον Σάντμπεργκ να βγάζει όλη τη χρονιά με 3 γκολ και την ΑΕΚ να τερματίζει 7η). Στην αεκτζήδικη συλλογική συνείδηση, οι δυο αυτές χρονιές μάλλον επισκίασαν την φοβερή σεζόν που κάνανε το 1984-85. Το πιο υποτιμημένο ντουέτο της λίστας πάντως είναι αυτό που έχω στο νο.6 (Παπαϊωάννου-Νικολαϊδης). Ειδικότερα, ο Κώστας Νικολαϊδης είναι από τις πιο αδικημένες φιγούρες στην ιστορία της ΑΕΚ: 9 σεζόν, 253 εμφανίσεις, 122 γκολ (6ος σκόρερ όλων των εποχών) και δεν τον μνημονεύει κανείς. Ακόμα και φωτογραφία του δυσκολεύεσαι να βρεις στο ίντερνετ. Να ναι καλά το AEK Empire που του χε κάνει ένα αφιέρωμα επί Ντέμη, κάποια στιγμή τότε στην 4ετία, και τον έμαθα.

      Διαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας