Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Κιτρινόμαυροι Πίου


«Ψιτ, αγαπούλα! Γουστάρεις να βγάλεις χαρτζιλίκι; Έμπα!». Πασίγνωστη έχει γίνει πλέον η διαφήμιση με τον «Πρόεδρο» και τον «Πίου», το νέο μεταγραφικό απόκτημα που έρχεται από τη …Φανάρ Μπαχτσέ για να «καθαρίσει»!


Το στοιχείο που έχει κάνει τόσο δημοφιλή την εν λόγω διαφήμιση, είναι το ότι αντλεί έμπνευση από πραγματικές ιστορίες μεταγραφικής τρέλας, που διαδραματίστηκαν κατά καιρούς στους κόλπους του πολύπαθου ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε τέτοιες ιστορίες, ως γνήσια ελληνική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει και η ΑΕΚ. Ακολουθεί αφιέρωμα σε μερικούς από τους «συναδέλφους» του Πίου, που παρά το αμφίβολο ποδοσφαιρικό τους παρελθόν, ήρθαν στην Ελλάδα, βαφτίστηκαν «λαβράκια» και φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα με κωμικοτραγικά αποτελέσματα.


Οι Αργεντίνοι

Πάμπλο Καντέρο
Το χειμώνα του 2000 ο Πέτρος Στάθης ταξιδεύει στην Αργεντινή για να φέρει στην ΑΕΚ τον αστέρα της Νιούελς Ολντ Μπόις, Νταμιάν Μάνσο. Η αποστολή στέφεται με πλήρη αποτυχία και ο Ενωσίτης παράγοντας προκειμένου να μη γυρίσει με άδεια χέρια στην Ελλάδα, ανασύρει από τα αζήτητα της Εστουδιάνδες κάποιον μέσο, ονόματι Καντέρο. Το βιογραφικό του παίκτη (μετρημένες στα δάχτυλα συμμετοχές σε 3 διαφορετικές ομάδες μέσα σε 3 χρόνια) προϊδέαζε για το τι θα επακολουθούσε. Τρία ολόκληρα αγωνιστικά λεπτά, σε ένα παιχνίδι με τον Απόλλωνα, το Μάιο του 2000, κατέγραψε ο Αργεντίνος και στη συνέχεια αποχώρησε για την πατρίδα του όπου συνέχισε το ίδιο μοτίβο των περιορισμένων …guest εμφανίσεων, αλλάζοντας κάθε σεζόν και ομάδα. Εν έτει 2011 προσπαθούσε ακόμα να πείσει τον εαυτό του ότι είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος στη Σαν Μαρτίν του Σαν Χουάν. Έκτοτε τα ίχνη του χάνονται. Φοβερός ο μεταγραφικός σχεδιασμός των διοικήσεων της ENIC…


Λουίς Κάλβο
Ίσως η μοναδική περίπτωση ποδοσφαιριστή που αποτέλεσε δωρεάν δείγμα σε πακέτο μεταγραφής δύο συναδέλφων του. Το καλοκαίρι του 2000, η ΑΕΚ αποκτά από την Μπόκα Τζούνιορς τους Φερνάντο Νάβας και Εμάνουελ Ρουίζ με το αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου εκατόν πενήντα εκατομμυρίων δραχμών (γαλαντόμα η ENIC...). Οι «Χεϊνέσες» για να ευχαριστήσουν την Ένωση για την αναπάντεχη τόνωση του ταμείου τους, της προσφέρουν στο πλαίσιο της συμφωνίας ακόμα έναν ποδοσφαιριστή, αυτή τη φορά αφιλοκερδώς. Πρόκειται για ένα «δεκάρι» που τα προηγούμενα χρόνια ανταγωνιζόταν τους φροντιστές και τους υπεύθυνους καθαριότητας του συλλόγου, αφού γυάλιζε συνεχώς τον πάγκο, τα αποδυτήρια και τις κερκίδες. Παραδόξως, ξεκίνησε φουριόζος στην ΑΕΚ, πετυχαίνοντας 4 γκολ σε 8 ματς κυπέλλου. Στη συνέχεια όμως δεν κατόρθωσε να κρύψει την ανεπάρκειά του και οι Ενωσίτες οπαδοί τον ξαναείδαν μόνο για 25 λεπτά σε έναν αγώνα πρωταθλήματος με τον Εθνικό Αστέρα. Σύμφωνα με το AEK Empire, στην επίσημη παρουσίασή του, μόλις άνοιξε το στόμα του για να μιλήσει, έκανε τους πάντες να λυθούν στα γέλια. Ο λόγος; Η φωνή του έμοιαζε εκπληκτικά με του Βασίλη Καρρά! Άστους να λένε Λουίς. Αχάριστοι κι αλήτες!


Ερνάν Εστεμπάν Μεντίνα
Άλλος ένας αποτυχημένος ποδοσφαιριστής της Μπόκα, ο οποίος ήρθε στην ΑΕΚ το χειμώνα του 2001, ως δανεικός για έξι μήνες, έναντι 100 εκατομμυρίων δραχμών και φυσικά με τη φήμη του ατόφιου ταλέντου να τον συνοδεύει. Στο συμβόλαιό του μάλιστα υπήρχε οψιόν αγοράς ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Προφανώς καταλάβανε στο σύλλογο του Μπουένος Άιρες ότι έχουν να κάνουν με «σκιτζήδες» στο θέμα του σκάουτινγκ και των διαπραγματεύσεων και επεδίωξαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός στο έπακρο. Παρά το ανύπαρκτο βιογραφικό του παίκτη, τα μέχρι τότε πεπραγμένα της διοίκησης ENIC-Netmed, μου δίνουν κάθε δικαίωμα να πιστεύω πως η αγορά θα ολοκληρωνόταν. Αυτή τη φορά όμως, η τύχη δε χαμογέλασε στους Αργεντίνους. Το βράδυ που αφίχθη ο Μεντίνα στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε επίσημα από τον Πέτρο Στάθη, η ΑΕΚ συνετρίβη εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας διοίκησης και Παθιακάκη με 6-1 από τον ΟΣΦΠ, στη ρεβάνς της «σφαγής» του Ποντίκη. Υποσυνείδητα, στο μυαλό των Ενωσιτών, το όνομα του παίκτη συνδέθηκε με την τραγωδία και ο Τόνι Σαβέβσκι που ανέλαβε προπονητής μετά την παραίτηση του Παθιακάκη, τον χρησιμοποίησε μόνο για 6 αγωνιστικά λεπτά. Η οψιόν ευτυχώς δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ…


Εμιλιάνο Ρέι
Ένας μικρός θεούλης. Ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2000, από πού αλλού; -από την Μπόκα. «Ταλέντο» βεβαίως βεβαίως, με ανύπαρκτο πρότερο ποδοσφαιρικό βίο. Στην παρουσίασή του έκλεψε τις εντυπώσεις με τη μεταλάδικη μαλλούρα του. Την επόμενη μέρα έμαθε ότι η μεταγραφή του στην Ένωση θα γινόταν υπό μορφή δανεισμού με οψιόν αγοράς, κάτι που δεν του άρεσε καθόλου. Η επόμενη κίνησή του; Πήγε στο αεροδρόμιο και πήρε το πρώτο αεροπλάνο για Μπουένος Άιρες. Έτσι απλά.

Φεντερίκο Ασκάρατε
Μια από τις αποτυχημένες μεταγραφές της εποχής Νικολαϊδη. Με θητεία στην Καρταχένα και τη Μούρθια μεταγράφηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου κρίθηκε ανεπαρκής για την πρώτη ομάδα και υποβιβάστηκε στην Ατλέτικο Β. Το καλοκαίρι του 2007 ήρθε στο Δικέφαλο ως επιλογή του Σέρα Φερέρ για να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στην άμυνα και πρόλαβε να γίνει ανέκδοτο. Δύο επίσημες συμμετοχές κατέγραψε και αποχαιρέτησε άρον άρον το επόμενο καλοκαίρι.



 
Οι Ιταλοί

Φίλιπο Νταλ Μόρο
Επαγγελματίας γυρολόγος. Από το 1989 που άρχισε το ποδόσφαιρο μέχρι το 2004 που αποσύρθηκε, πρόλαβε να αγωνιστεί (καταχρηστικά χρησιμοποιείται η λέξη) σε 12 ομάδες. Και να αποτύχει σε όλες. Στην ΑΕΚ βρέθηκε ως δανεικός από τη Ρόμα, τη σεζόν 1999-2000, υποδυόμενος το ρόλο του κώνου στα οικογενειακά διπλά των προπονήσεων. Με τόσα ταξίδια πάντως, από τον ιταλικό Βορρά ως τη Σικελία και από τη Ρώμη στην Αθήνα σίγουρα θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι υπήρξε τουλάχιστον επιτυχημένος τουρίστας.

Άλβιν Τσέκολι
Άλλη μια απίθανη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Αυστραλός με ιταλικές ρίζες, αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την παγκοσμίως άγνωστη Γουόλογονκ Γουλβς τον Ιανουάριο του 1999. Τον συνόδευαν αστικοί μύθοι περί εκπληκτικής ταχύτητας και επιτάχυνσης και φοβερών ποδιών. Έπαιξε σε 4 παιχνίδια πρωταθλήματος (μέχρι τώρα στο αφιέρωμα είναι ο πρώτος που φτάνει αυτόν τον αριθμό!) και μάλιστα στο ένα από αυτά (στο 6-2 επί του Πανελευσινιακού) σκόραρε ένα απίστευτο γκολ με σουτ από τα 40 μέτρα. Μας αποχαιρέτησε στο τέλος της σεζόν για να γυρίσει στη χώρα των καγκουρώ, ενώ αργότερα στην καριέρα του αγωνίστηκε και στη Β’ κατηγορία της Ιαπωνίας...

Νταβίντε Μπελότι
Άλλος ένας Ιταλός που δήλωνε στην κοινωνία επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε από την ομάδα νέων της Ίντερ, έπαιξε για μια τριετία στη Βιτσέντσα και από εκεί δόθηκε δανεικός, πρώτα στην Τρεβίζο και έπειτα, τον Ιανουάριο του 2000 στην ΑΕΚ. Το απόλυτο μηδενικό από πλευράς ικανοτήτων. Η μόνη του συμμετοχή με τη φανέλα της ΑΕΚ καταγράφηκε την Πρωταπριλιά του 2000 σε ένα ματς κόντρα στον ΟΦΗ και κράτησε ένα ολόκληρο λεπτό (αλλαγή στο 90’ στη θέση του Κασάπη). Το λεπτό αυτό βέβαια κόστισε στην ομάδα 30 εκατομμύρια δραχμές. Αχ και να 'ταν ψέμα…



Οι Αφρικανοί

Ελ Χατζί Ντιουφ
Τον ανακάλυψε στις σαβάνες της Σενεγάλης και τον έφερε στην ΑΕΚ το 2007, σε ηλικία 19 ετών, ο Ευγένιος Γκέραρντ. Απορίας άξιον τι βρήκε πάνω στον, συμπαθή κατά τα άλλα, Ντιουφ, ο έμπειρος Ολλανδός προπονητής και σκάουτερ. Τη σεζόν 2007-08 δόθηκε δανεικός στον Ηλυσιακό και την επόμενη στην Αναγέννηση Καρδίτσας. Το 2009 ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς τον επανέφερε στην ομάδα, αλλά ο Σενεγαλέζος πέρα από μια ασίστ στον Ίσμαελ Μπλάνκο σε αγώνα κυπέλλου ενάντια στην Ξάνθη, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να δικαιολογήσει την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή. Έφυγε στο τέλος της χρονιάς και έκτοτε περιπλανιέται στην Ευρώπη προσπαθώντας μάταια να στεριώσει σε κάποιο σύλλογο. Ακόμα και σ’ αυτόν τον απίθανο τύπο πάντως κατάφερε η ΑΕΚ να χρωστάει χρήματα, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο παίκτης να την καταγγείλει στην UEFA και να της κατασχεθεί το ποσό των 150.000 ευρώ από τη μεταγραφή Κλωναρίδη στη Λιλ, προς ικανοποίηση των απαιτήσεών του.


Ολιβιέ Ενσιαμπαφούμου
Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2005 και μέχρι το 2009 κατόρθωσε να καταγράψει σε δύο ομάδες τον εξωπραγματικό αριθμό των δύο(!) συμμετοχών (ένα ματς ανά διετία δηλαδή). Δοκιμάστηκε στην ΑΕΚ το χειμώνα του 2009 και τελικά υπέγραψε συμβόλαιο κατόπιν εισήγησης του Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Με τα κιτρινόμαυρα συνέτριψε το προσωπικό του ρεκόρ, αφού έπιασε τις 2 συμμετοχές μέσα σε μόλις έξι μήνες. Ο αριθμός 2 όμως φαίνεται πως αποτελούσε το ταβάνι του και το καλοκαίρι του 2010 αφέθηκε ελεύθερος για να ψάξει ομάδα στην Γ Κατηγορία της Γαλλίας… Άλλο ένα «μαύρο διαμάντι» που αποδείχτηκε τελικά κάρβουνο…



Οι Βαλκάνιοι

Ντίαν Ντόντσεφ
Άσημος Βούλγαρος κεντρικός αμυντικός από τη Βάρνα που για κάποιο ανεξήγητο λόγο βρέθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο ρόστερ της ΑΕΚ. Κατέγραψε έξι συμμετοχές, μία συμμετοχή σε ματς πρωταθλήματος και πέντε στο κύπελλο, χωρίς να δείξει το παραμικρό καλό στοιχείο. Τον Ιανουάριο του 2001 καθυστέρησε να γυρίσει από τη χριστουγεννιάτικη άδειά του και η κιτρινόμαυρη διοίκηση του έλυσε το συμβόλαιο.



Μπόμπαν Μπαμπούνσι
Σλαβομακεδόνας λίμπερο που αποκτήθηκε το 1998 από την ιαπωνική Γκάμπα Οζάκα! Ο Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, προπονητής της ΑΕΚ στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν, διηγείται: «Ο σύλλογος δεν είχε χρήματα να διαθέσει για μεταγραφές και αυτό ήταν το μεγάλο μου πρόβλημα. Έφερα έναν παίκτη, τον Μπαμπούνσκι, επειδή είχε τερματίσει την καριέρα του ο Μανωλάς και δεν είχαμε λίμπερο. Πάλεψα επί δύο μήνες ώσπου να καταφέρω να πείσω τη διοίκηση να διαθέσει χρήματα γι’ αυτό τον παίκτη. … Μετά από όλη αυτή τη δυστυχία ήρθε μια ημέρα ένας δημοφιλής παράγοντας της ΑΕΚ και μου είπε επί λέξει: “Θα δεις ποιος είναι ο Μελισσανίδης, θα δεις πόσο καλύτερες θα γίνουν τώρα οι κριτικές των εφημερίδων στη δουλειά σου, θα δεις πόσους παίκτες θα σου αγοράσω”. Μετά από επτά ημέρες με έδιωξε από την ομάδα και ακόμη δεν ξέρω το γιατί». Τον προπονητή του ακολούθησε σύντομα και ο Μπαμπούνσκι.


Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς
Το καλοκαίρι του 1999 η ΑΕΚ έψαχνε ένα αριστερό μπακ για να πλαισιώσει το Μιχάλη Κασάπη. Μετά από …επίπονη έρευνα κατέληξε στον Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς, από τη Βοϊβοντίνα. Το πρόβλημα με το Σέρβο ήταν ότι ο άνθρωπος ήξερε να παίζει αποκλειστικά ως δεξί χαφ! Μέχρι οι δύο πλευρές να διαπιστώσουν την «ασυμφωνία χαρακτήρων» το αγωνιστικό κακό είχε ήδη γίνει και η άμυνα της ΑΕΚ είχε δεχτεί ανεπανόρθωτα πλήγματα. Απίστευτα πράγματα που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ανυπαρξία του τμήματος σκάουτινγκ του συλλόγου, μια κατάσταση που δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας