Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

ΑΕΚ και όμιλοι Europa League: Μια ιστορία ντροπής


Από τη σαιζόν 2021-2022 και για αρκετές επόμενες περιόδους, οι ομάδες που θα τερματίζουν στις θέσεις 2-4 του ελληνικού πρωταθλήματος θα ξεχάσουν τη διοργάνωση του Europa League, αφού λόγω της κατρακύλας της χώρας μας στη βαθμολογία της UEFA, συνεπεία των κακών επιδόσεων των συλλόγων μας, θα αγωνίζονται στην τρίτη πλέον τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Conference League. Στον θεσμό που αποχαιρετούμε προς το παρόν, η ΑΕΚ συμμετείχε μέχρι σήμερα 7 φορές. Στις 5 από αυτές πέρασε με επιτυχία τα προκριματικά και εισήλθε στη φάση των ομίλων. Η παρουσία της στο εν λόγω στάδιο της διοργάνωσης όμως υπήρξε προσβολή στην Ιστορία της και προκάλεσε βαρύ πλήγμα στο πρεστίζ της.
 
 
2009-10
Το παρθενικό παιχνίδι της ΑΕΚ στη φάση των ομίλων της νεοδημιουργηθείσας τότε διοργάνωσης έμελλε δυστυχώς να αποτελέσει οιωνό για τη συνέχεια. Έχοντας περάσει στον όμιλο εις βάρος της ρουμάνικης Βασλούι (ήττα 2-1 εκτός, νίκη 3-0 εντός), η Ένωση ταξίδεψε στο Λίβερπουλ για να αντιμετωπίσει τους μπλε της πόλης και γύρισε με μια ξεγυρισμένη 4άρα στην πλάτη (3-0 ήδη στο ημίχρονο) χωρίς να κάνει ούτε μια ευκαιρία της προκοπής. Δε θυμάμαι να ασχολήθηκε ιδιαίτερα κανείς από τον οργανισμό με το βαρύ αποτέλεσμα, αφού τις επόμενες ημέρες –και τα επόμενα χρόνια– όλοι επέλεξαν να σταθούν μόνο στον «εκπληκτικό λαό» (που ομολογουμένως ήταν, δεν το αρνείται κανείς) και την φανταστική ατμόσφαιρα που δημιούργησε, τέτοια που ανάγκασε τους «φλώρους Άγγλους» να χειροκροτήσουν (πράγματι). Λες και η ΑΕΚ είναι ταξιδιωτικό γραφείο που διαφημίζει εκδρομές και όχι ποδοσφαιρική ομάδα. Για κάτι τέτοια ειρωνευόμασταν κάποτε τις φυλλάδες της Θεσσαλονίκης. Χόρταινε καρπαζιές ο «ποιος ΠΑΟΚ», «Μάγεψε ο Λλλλαός» στα πρωτοσέλιδα. Αλλάζανε όμως οι καιροί και δεν το αντιλαμβάνονταν κάποιοι… Δεύτερο ματς, με την Μπενφίκα εντός και χάρη στον Σεμπάστιαν Σάχα που πραγματοποίησε σωρεία επεμβάσεων και τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ο Δικέφαλος παίρνει μια σπουδαία νίκη με 1-0 κόντρα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Πορτογαλίας των Ντι Μαρία, Νταβίντ Λουίζ, Αϊμάρ. Ακολουθούν τα δύο ματς με την Μπάτε Μπορίσοφ στα οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να τεθούν οι βάσεις για την πρόκριση. Απολογισμός: 1 πόντος. Στην πρώτη αναμέτρηση, στη Λευκορωσία, καίτοι η Ένωση προηγείται στο ημίχρονο με πέναλτι του Μπλάνκο, καταρρέει στην επανάληψη, δέχεται δύο τέρματα και τελειώνει το ματς με 9 παίκτες λόγω αποβολών, ενώ αποβάλλεται και ο Μπάγεβιτς. Στην Αθήνα προηγείται και πάλι, με το γρηγορότερο μέχρι τότε γκολ στη διοργάνωση, στα 13 δευτερόλεπτα, με τον Μπλάνκο, αλλά οι Λευκορώσοι ανατρέπουν τα πάντα μέσα σε 8 λεπτά (17-25’), χάρη σε ολιγωρία της κιτρινόμαυρης άμυνας και ένα ηλίθιο γκολ-«δώρο» του Σάχα. Το μόνο που κατορθώνουν οι κιτρινόμαυροι είναι να ισοφαρίσουν με τον Μαντούκα. Αξιομνημόνευτη η «ζεμπεκιά» του Παντελή Καφέ στο β’ ημίχρονο, μέσα στην αντίπαλη περιοχή, επιχειρώντας να σκοράρει… Στο ματς στο οποίο η ΑΕΚ έπρεπε να τα παίξει «όλα για όλα» για την πρόκριση, με την Έβερτον εντός, ο Μπάγεβιτς παρέταξε την ΑΕΚ με τους καλύτερους επιθετικούς παίκτες της στον πάγκο (Σκόκο, Μπλάνκο, Μαντούκα), επιλέγοντας Παυλή, Χέρσι, Λεονάρντο στο βασικό σχήμα. Η ομάδα υπήρξε οικτρή, δέχθηκε και πάλι γκολ με το καλημέρα (κάτι που θα γινόταν συνήθεια και εντέλει λατρεία) και ηττήθηκε «σβηστά». Φινάλε στη Λισαβόνα με την αδιάφορη Μπενφίκα. Την ίδια ώρα, η επίσης αδιάφορη Μπάτε έβγαζε «διπλό» μέσα στην αδιάφορη Έβερτον, στην ΑΕΚ όμως διαχρονικά δεν σκοτίζονται να κουράζονται να βελτιώσουν ευρωπαϊκές επιδόσεις και πρεστίζ. Ήττα με κάτω τα χέρια και «αντίο».







2010-11
Η Ένωση έχει προκριθεί επεισοδιακά στον όμιλο εις βάρος της Νταντί Γιουνάιτεντ (νίκη 0-1 στη Σκωτία, 1-1 στο Καραϊσκάκη –τότε που οι Πανιώνιοι έσκαψαν το γήπεδό τους για να μην αγωνιστεί η ΑΕΚ) και εκκινεί τις υποχρεώσεις της από το ΟΑΚΑ, απέναντι στην Χάιντουκ του Σπλιτ. Θα σημειώσει μία άνετη νίκη με σκόρερ τους Τζιμπούρ (που έχασε και πέναλτι), Λύμπε και Σκόκο, μια νίκη που θα αποδεικνυόταν η τελευταία εντός έδρας στη φάση των ομίλων! Εξάλλου υπήρξε η τελευταία κιτρινόμαυρη ευρωπαϊκή βραδιά του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Δύο εβδομάδες μετά, με υπηρεσιακό προπονητή τον Χριστόφορο Κόλα, η ΑΕΚ υποκύπτει στην Αγία Πετρούπολη μπροστά στην ανωτερότητα της Ζενίτ (4-2). Στα δύο παιχνίδια με την Άντερλεχτ που ακολουθούν, πιστεύουν και πάλι όλοι ότι «θα παιχτεί» η πρόκριση. Στο Βέλγιο, στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Μανόλο Χιμένεθ, η ΑΕΚ ηττάται κατά κράτος με 3-0 και αδυνατεί να ανταποδώσει στη ρεβάνς της Αθήνας, αφού μένει στο 1-1, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε με τον Ίσμαελ. Παρά ταύτα αλώνει το Σπλιτ στην 5η αγωνιστική (1-3), «χορεύοντας» στο λασπωμένο τεραίν, έχοντας σε μεγάλη μέρα το Νάτσο Σκόκο, τα υπόλοιπα αποτελέσματα αποδεικνύονται ευνοϊκά και έτσι η πρόκριση βρίσκεται στο «χέρι» της Ένωσης την τελευταία αγωνιστική στο ΟΑΚΑ, απέναντι στην παντελώς αδιάφορη Ζενίτ. Στους 15 βαθμούς με 5/5 οι Ρώσοι, στους 7 η δεύτερη ΑΕΚ, στους 4 η τρίτη Άντερλεχτ, στους 3 η αποκλεισμένη Χάιντουκ. Στην Ένωση αρκεί ένα «σβηστό» «x» για να σφραγίσει την πρόκριση, αποστολή που στο ξεκίνημα του αγώνα μοιάζει εύκολη, αφού οι παίκτες της Ζενίτ εμφανίζονται επιεικώς «χαβαλέδες», ειδικά δε ο Μπρούνο Άλβες, παίκτης μας τη σαιζόν 2004-05, κάνει «δημόσιες σχέσεις» στη φυσούνα. Ακολουθεί ένα από τα πιο ντροπιαστικά βράδια στην κιτρινόμαυρη ευρωπαϊκή ιστορία. Η Ένωση εμφανίζεται εντελώς λιπόψυχη και ειδικά όταν ο Ίσμαελ Μπλάνκο χάνει πέναλτι, στο 40’, καταρρέει ολοσχερώς. Αρχικά δέχεται τέρμα λίγο πριν βγει το ημίχρονο (άλλη μια διαχρονική παθογένεια) και εν συνεχεία άλλα δύο στην επανάληψη, με τα πόδια των παικτών της να λυγίζουν. Την ίδια στιγμή η Άντερλεχτ νικούσε 2-0 τη Χάιντουκ και μας προσπερνούσε στην ισοβαθμία…


 




 
2011-12
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΑΕΚ προκρίνεται σε όμιλο Europa League μετά από νίκη 1-0 εντός και ισοπαλία 1-1 στην παράταση εκτός, με τη Ντιναμό Τιφλίδας. Η παρουσία της θα είναι εφιαλτική. Συντριβή με το «καλημέρα» στο Βέλγιο από την Άντερλεχτ (4-1) και ήττα-σοκ με 1-2 στο ΟΑΚΑ από τη Στουρμ Γκρατς, με το μνημειώδες πρωτοσέλιδο της δηματοεφημερίδας της επομένης «Καληνύχτα παπατζή» για το Μανόλο Χιμένεθ. Η Ένωση είχε προηγηθεί στο 50’ με αυτογκόλ των Αυστριακών και παρά την αψυχολόγητη αποβολή του Δέλλα με δύο κίτρινες σε 4 λεπτά (49’-53’) ήλεγχε το ματς, δείχνοντας ότι έστω και με το ζόρι θα πάρει τη νίκη. Στα τελευταία λεπτά όμως επήλθε και πάλι μαζική καθίζηση και με δύο γκολ στο 87’ και στο δεύτερο των καθυστερήσεων, η Στουρμ έφυγε αναπάντεχα με το «διπλό», βυθίζοντας στην εσωστρέφεια το κιτρινόμαυρο στρατόπεδο. Ο Χιμένεθ αποτέλεσε σύντομα παρελθόν και ο Νίκος Κωστένογλου που τον αντικατέστησε, οδήγησε την ομάδα στο υπόλοιπο του ομίλου –και της σαιζόν. Άνευ όρων παράδοση στη Μόσχα απέναντι στη Λοκομοτίβ (3-1) και άλλες δύο ήττες, εντός έδρας από τους Ρώσους (1-3) και τους Βέλγους (1-2), με την Ένωση, πέρα από ανεπαρκής στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, να εμφανίζεται και εντελώς αδιάφορη ψυχικά, χωρίς το παραμικρό κίνητρο. Υποτίθεται ότι είχαμε πλέον προπονητή που «ήξερε τι σημαίνει ΑΕΚ». Να υποθέσουμε ότι ΑΕΚ σημαίνει στραπατσάρισμα του ευρωπαϊκού της πρεστίζ και επιλογή αγώνων; Το φινάλε του ομίλου γράφτηκε στο Γκρατς, όπου με μια εμφάνιση-«φωτοβολίδα», οι κιτρινόμαυροι απέφυγαν τουλάχιστον να τερματίσουν άποντοι και τελευταίοι, νικώντας με 1-3. Η βραδιά αυτή υπήρξε η τελευταία ευρωπαϊκή για την Ένωση για τα επόμενα 5 χρόνια…
 


2017-18
Προερχόμενη από τα προκριματικά του ChampionsLeague, η ΑΕΚ του επανακάμψαντα Μανόλο Χιμένεθ πέρασε θριαμβευτικά για 4η φορά στην ιστορία της σε όμιλο Europa League, αποκλείοντας τη βελγική Μπρυζ (0-0 εκτός, 3-0 εντός). Είχε έρθει επιτέλους η στιγμή και για την πρώτη πρόκριση στα νοκ-άουτ. Ο Ανδαλουσιανός τεχνικός και οι Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Σέρχιο Αραούχο, Μάρκο Λιβάγια, Γιάκομπ Γιόχανσον, Αντρέ Σιμόες, Ροντρίγκο Γκάλο, Τάσος Μπακασέτας, Πέτρος Μάνταλος οδήγησαν την ΑΕΚ στη φάση των «32», με αγχωτικό όμως τρόπο, αφού την εκτός έδρας νίκη της πρεμιέρας επί της Ριέκα στην Κροατία (1-2 –εκπληκτικό το φάουλ του Λάζαρου στο δεύτερο γκολ, ο Μάνταλος το πρώτο), ακολούθησαν 5 σερί ισοπαλίες! 2-2 με την Αούστρια στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που η ομάδα πήγε να αυτοκτονήσει, αφού έχασε το προβάδισμα που πήρε με το Λιβάγια και κατάφερε στο φινάλε, πάλι με τον Κροάτη να σώσει το βαθμό. Δύο σερί λευκές ισοπαλίες με τη Μίλαν, η οποία ωστόσο δε θύμιζε σε τίποτα τη μεγάλη Μίλαν των παρελθόντων ετών. Ξανά 2-2 στο ΟΑΚΑ, με τη Ριέκα αυτή τη φορά, πάλι με αυτοκτονικές τάσεις, με τους υποδεέστερους Κροάτες να προηγούνται «από το πουθενά» με 0-2 και τους Αραούχο και Λάζαρο να ισοφαρίζουν –ο Σέρχιο μάλιστα παραλίγο να δώσει τη νίκη, αλλά είχε δοκάρι στο φινάλε. Η πρόκριση σφραγίστηκε στο 0-0 της Βιέννης, με τη φάση του αγώνα να συμβαίνει στις καθυστερήσεις, όταν ο Τσιντώτας εφόρμησε μέσα σε ένα πλήθος παικτών μακριά από την εστία του και μπλόκαρε την μπάλα, σβήνοντας την τελευταία ευκαιρία των Αυστριακών. Στη φάση των «32», ο Δικέφαλος διασταυρώθηκε με την Ντιναμό Κιέβου και αποκλείστηκε μετά από δύο ισοπαλίες (1-1 εντός και 0-0 εκτός). Επρόκειτο για μια γενικά αξιοπρεπή παρουσία της ΑΕΚ, επιτέλους, μετά από τόσες παταγώδεις αποτυχίες στη διοργάνωση, η οποία όμως μεγαλοποιήθηκε από τους αυλοκόλακες ΑΡΔ και παρουσιάστηκε σχεδόν σαν «μεγάλη πορεία». Σίγουρα άξιζε συγχαρητηρίων η ομάδα για το γεγονός ότι έμεινε αήττητη και για το ότι έδειξε καλό αγωνιστικό πρόσωπο σε όλα της τα παιχνίδια και τεράστια ψυχικά αποθέματα (ελέω Μανόλο Χιμένεθ και κάποιων παικτών της με κορυφαίο το Λάζαρο), όμως και πάλι δεν κατόρθωσε να σημειώσει νίκες, ειδικά εντός έδρας και να βελτιώσει ακόμα παραπάνω τη βαθμολογία της, ενώ, εντέλει, άδοξα αποκλείστηκε.


 
2020-21
Η χειρότερη παρουσία της ΑΕΚ σε όμιλο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήρθε να συμπληρώσει άλλη μία πρόσφατη κηλίδα στην ευρωπαϊκή της Ιστορία: το αλησμόνητο αρνητικό ρεκόρ 0 βαθμών στον όμιλο ChampionsLeague 2018-19, με τις 6 ήττες, τα 5/6 ματς χωρίς γκολ και την εν γένει τρισάθλια εικόνα του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα, αγωνιστικό, οργανωτικό, επικοινωνιακό. Έχοντας αποκλείσει σε μονά νοκ-άουτ ματς την ελβετική Σεντ-Γκάλεν (0-1 εκτός) και τη γερμανική Βόλφσμπουργκ (2-1 εντός), η ευρωπαϊκή αποστολή της ομάδας μάλλον κρίθηκε από τον οργανισμό ολοκληρωθείσα. Με εξαίρεση το ματς της Ουκρανίας, όπου η ΑΕΚ πέτυχε μια εμφατική νίκη με 1-4 κόντρα στη Ζόρυα, ισοφαρίζοντας μάλιστα το ρεκόρ της ευρύτερης εκτός έδρας ευρωπαϊκής της νίκης (1-4 επί της Μακάμπι Χάιφα στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2002-03), στα υπόλοιπα παιχνίδια η ομάδα έδειξε ένα αποκρουστικό πρόσωπο και δίκαια ισοπεδώθηκε με 5 ήττες, καταλήγοντας στον πάτο του ομίλου. Δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιο απ’ όλα υπήρξε πιο επώδυνο: η ευκολία με την οποία η ΑΕΚ δεχόταν γκολ στις αρχές των παιχνιδιών (βλ. ΑΕΚ-Λέστερ, ΑΕΚ-Μπράγκα, Λέστερ-ΑΕΚ); Η έλλειψη συγκέντρωσης στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με αποτέλεσμα απανωτά γκολ (βλ. Μπράγκα-ΑΕΚ, ΑΕΚ-Λέστερ, ΑΕΚ-Μπράγκα); Το οφθαλμοφανές έλλειμμα ποιότητας στην άμυνα με αποτέλεσμα τα παιδαριώδη λάθη και τα ηλίθια γκολ που δεχτήκαμε (χάιλάιτ η «ζεμπεκιά» Σβάρνα με τη Λέστερ); Η μοιρολατρία; Η λιποψυχία; Η ανικανότητα του προπονητή να παρέμβει θετικά έστω σε ένα ματς (σ’ αυτό της Ουκρανίας που η ομάδα επικράτησε, απουσίαζε λόγω ασθένειας και τον αντικατέστησε ο βοηθός του); Το ότι στο τέλος της διαδρομής, όλος ο «οργανισμός ΑΕΚ» ξεφύσηξε ανακουφισμένος πως «τελείωσε το μαρτύριο»; Σε αγγαρεία και μαρτύριο κατάντησε η ευρωπαϊκή μας παρουσία στην εποχή του εθνάρχη λοιπόν…





 
Όλα τα ματς της ΑΕΚ σε ομίλους Europa League
 
2009-10
17/9/2009, Everton 4-0 AEK (10’ Yobo, 17’ Fellaini, 37’ Pienaar, 82’ Jo)
1/10/2009, AEK 1-0 Benfica (43’ Majstorovic)
22/10/2009, BATE Borisov 2-1 AEK (51’ Pavlov, 85’ Alumona – 31’ Blanco)
5/11/2009, AEK 2-2 BATE Borisov (1’ Blanco, 38’ Manduca – 17’ Rodionov, 25’ Volodko)
2/12/2009, AEK 0-1 Everton (6’ Bilyaletdinov)
17/12/2009, Benfica 2-1 AEK (44’, 73’ Di Maria – 84’ Blanco)
 
2010-11
16/9/2010, ΑΕΚ 3-1 Hadjuk Split (12’ Djebbour, 65’ Λυμπερόπουλος, 89’ Scocco – 29’ Ibricic)
30/9/2010, Zenit St. Petersburg 4-2 AEK (1’ Hubocan, 13’ Alves, 43’, 57’ Lazovic – 37’ Λυμπερόπουλος, 83’ Καφές)
21/10/2010, Anderlecht 3-0 AEK (30’ Boussoufa, 71’ Lukaku, 75’Juhasz)
4/11/2010, AEK 1-1 Anderlecht (48’ Blanco – 54’ Polak)
1/12/2010, Hadjuk Split 1-3 AEK (90’ Buljat – 50’ Scocco, 61’ Μανωλάς, 84’ Blanco)
16/12/2010, AEK 0-3 Zenit St. Petersburg (43’ Bukharov, 67’ Rossina, 88’ Denisov)
 
2011-12
15/9/2011, Anderlecht 4-1 AEK (16’, 40’, 84’ Suarez, 33’ Jovanovic – 36’ Leonardo)
29/9/2011, ΑΕΚ 1-2 Sturm Graz (50’ αυτογκόλ Standfest – 87’ Burgstaller, 90’+2’ Haas)
20/10/2011, Lokomotiv Moscow 3-1 AEK (47’, 71’ Sychev, 90’+3’ Caicedo – 88’ Σιαλμάς)
3/11/2011, AEK 1-3 Lokomotiv Moscow (60’ Leonardo – 50’ Glushakov, 72’ Marques, 80’ Ignatyev)
1/12/2011, AEK 1-2 Anderlecht (19’ Σιαλμάς – 3’ Gillet, 36’ Gillet)
14/12/2011, Sturm Graz 1-3 AEK (59’ Kainz – 10’ Μανωλάς, 43’ Burns, 77’ Κλωναρίδης)
 
2017-18
14/9/2017, Rjeka 1-2 AEK (29’ Elez – 16’ Μάνταλος, 62’ Χριστοδουλόπουλος)
28/9/2017, AEK 2-2 Austria Wien (28’, 90’ Livaja – 43’ Monschein, 49 Tajouri-Shradi)
19/10/2017, Milan 0-0 ΑΕΚ
2/11/2017, ΑΕΚ 0-0 Milan
23/11/2017, AEK 2-2 Rjeka (45’+2’ Araujo, 55’ Χριστοδουλόπουλος – 8’, 26’ Gorgon)
7/12/2017, Austria Wien 0-0 AEK
 
2020-21
22/10/2020, Braga 3-0 ΑΕΚ (44’ Galeno, 78’ Fernandes, 88’ Horta)
29/10/2020, ΑΕΚ 1-2 Leicester (49’ Tankovic – 18’ Vardy, 39’ Choudhury)
5/11/2020, Zorya Luhansk 1-4 ΑΕΚ (81’ Kochergin – 6’ Tankovic, 34’ Μάνταλος, 54’, 81’ Livaja)
26/11/2020, ΑΕΚ 0-3 Zorya Luhansk (61’ Gromov, 75’ Kabaev, 86’ Yurchenko)
3/12/2020, ΑΕΚ 2-4 Braga (31’ Oliveira, 89’ Βασιλαντωνόπουλος – 7’ Tormena, 9’ Esgaio, 45’ Horta, 82’ Galeno)
10/12/2020, Leicester 2-0 AEK (12’ Under, 14’ Barnes)
 
 
Η παρουσία της ΑΕΚ σε ομίλους Europa League
 
 

Σαιζόν

Θέση

Βαθμοί

Νίκες

Ισοπαλίες

Ήττες

Γκολ Υπέρ

Γκολ Κατά

Διαφορά Γκολ

2009-10

4

1

1

4

5

11

-6

2010-11

7

2

1

3

9

13

-4

2011-12

3

1

0

5

8

15

-7

2017-18

8

1

5

0

6

5

+1

2020-21

4η

3

1

0

5

7

15

-8

Σύνολο

5 παρουσίες

1 πρόκριση

6

7

17

35

59

-24

 
 
Η παρουσία των υπόλοιπων ελληνικών ομάδων σε ομίλους Europa League
 
Παναθηναϊκός
 

Σαιζόν

Θέση

Βαθμοί

Νίκες

Ισοπαλίες

Ήττες

Γκολ Υπέρ

Γκολ Κατά

Διαφορά Γκολ

2009-10

12

4

0

2

7

4

+3

2012-13

5

1

2

3

4

11

-7

2014-15

2

0

2

4

6

11

-5

2016-17

1

0

1

5

3

13

-10

Σύνολο

4 παρουσίες

1 πρόκριση

5

5

14

20

39

-19

 
 
Ολυμπιακός
 

Σαιζόν

Θέση

Βαθμοί

Νίκες

Ισοπαλίες

Ήττες

Γκολ Υπέρ

Γκολ Κατά

Διαφορά Γκολ

2016-17

8

2

2

2

7

6

+1

2018-19

2η

10

3

1

2

11

6

+5

Σύνολο

2 παρουσίες

2 προκρίσεις

5

3

4

18

12

+6

 
 
ΠΑΟΚ
 

Σαιζόν

Θέση

Βαθμοί

Νίκες

Ισοπαλίες

Ήττες

Γκολ Υπέρ

Γκολ Κατά

Διαφορά Γκολ

2010-11

2η

11

3

2

1

5

3

+2

2011-12

12

3

3

0

10

6

+4

2013-14

12

3

3

0

10

6

+4

2014-15

7

2

1

3

10

7

+3

2015-16

7

1

4

1

3

3

0

2016-17

10

3

1

2

7

6

+1

2018-19

3

1

0

5

5

12

-7

2020-21

6

1

3

2

8

7

+1

Σύνολο

8 παρουσίες

4 προκρίσεις

17

17

14

58

50

+8

 
 
Άρης
 

Σαιζόν

Θέση

Βαθμοί

Νίκες

Ισοπαλίες

Ήττες

Γκολ Υπέρ

Γκολ Κατά

Διαφορά Γκολ

2010-11

10

3

1

2

7

5

+2

Σύνολο

1 παρουσία

1 πρόκριση

3

1

2

7

5

+2

 
 
Αστέρας Τρίπολης
 

Σαιζόν

Θέση

Βαθμοί

Νίκες

Ισοπαλίες

Ήττες

Γκολ Υπέρ

Γκολ Κατά

Διαφορά Γκολ

2014-15

6

1

3

2

7

10

-3

2015-16

4

1

1

4

4

12

-8

Σύνολο

2 παρουσίες

0 προκρίσεις

2

4

6

11

22

-11

 
 
Συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες ομάδες που έχουν συμμετάσχει στη φάση ομίλων του Europa League, εξαιρουμένου του Αστέρα Τρίπολης που για τα κυβικά του και μόνο η παρουσία του σε αυτό το επίπεδο συνιστά επιτυχία και δεν υπάρχουν απαιτήσεις, αλλά και του Άρη που με μία και μοναδική παρουσία (απόλυτα επιτυχημένη πάντως, με δύο νίκες απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης) δεν εμφανίζει επαρκές δείγμα, η ΑΕΚ αποδεικνύεται μάλλον η χειρότερη, μετά από «μάχη» μάλιστα με τον Παναθηναϊκό…
 
Ποσοστό 20% σε προκρίσεις η ΑΕΚ (1/5), 25% ο ΠΑΟ (1/4). Απόλυτη επιτυχία για τον Ολυμπιακό τις δύο φορές που κλήθηκε να αγωνιστεί σε όμιλο της διοργάνωσης, ενώ ακριβώς τις μισές φορές (4/8, 50%) συνέχισε ο «ποιος ΠΑΟΚ μωρέ τώρα».
 
Μόλις 6 νίκες σε 30 ματς η Ένωση (ποσοστό νικών 20%), 5 το Τριφύλλι σε 24 (21%), στο 42% οι ερυθρόλευκοι, στο 35% οι ασπρόμαυροι.
 
Η ΑΕΚ έχει χάσει το 57% των παιχνιδιών της, πάνω δηλαδή από τα μισά. Οριακά μας «κερδίζει» στην συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία ο ΠΑΟ με 58%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ ανέρχονται σε 33% και 29%.
 
Οι κιτρινόμαυροι δέχονται σχεδόν 2 γκολ ανά αγώνα (1,96) ενώ σκοράρουν μετά βίας 1 σε κάθε ματς (1,17). Οι πράσινοι δέχονται 1,63 και σκοράρουν μόλις 0,83, ενώ ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ δέχονται όχι παραπάνω από 1 γκολ (1,04 για την ακρίβεια ο ΠΑΟΚ) και σκοράρουν 1,5 ο πρώτος και 1,21 ο δεύτερος.
 
Απόλυτη κατάντια για τις πάλαι ποτέ πιο επιτυχημένες ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη (ΠΑΟ και ΑΕΚ) και εμφανής λοξοδρόμηση της Ιστορίας, καθώς ο αλλοτινός ευρωκαρνάβαλος Ολυμπιακός αποδεικνύεται πλέον ικανός να ανταπεξέρχεται στο μικρομεσαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δε ΠΑΟΚ, για τον οποίο η Ευρώπη υπήρξε επί δεκαετίες αχαρτογράφητη και εξωτική περιοχή, με μεγαλύτερα κατορθώματα τον αποκλεισμό της Άρσεναλ από τα παλικάρια του Άγγελου και το καμάρι για τις χλέπες στο συγχωρεμένο το Μαραντόνα, εμφανίζει μια εν γένει αξιοπρεπή εικόνα τα τελευταία δέκα χρόνια, ακόμα και τις σαιζόν που εντέλει αποκλείστηκε, με τρανταχτή εξαίρεση την περίοδο 2018-19.
 
Ηθικό δίδαγμα; Όταν ο σύλλογος καθοδηγείται από ανεπαρκείς διοικήσεις, όταν δεν υπάρχει ποδοσφαιρικό πλάνο, όταν δεν διοχετεύονται χρήματα στο αγωνιστικό κομμάτι για την ποιοτική ενίσχυσή του, όταν το αγωνιστικό σκέλος τίθεται σε δεύτερη μοίρα, είτε ενόψει διοικητικών-οικονομικών προβλημάτων ή λόγω άλλων στοχεύσεων του οργανισμού, όταν η παρουσία σε φάση ομίλων κρίνεται από μόνη της ως επιτυχία, δεδομένου του χρηματικού πακέτου από την UEFA που τη συνοδεύει και οτιδήποτε περαιτέρω θεωρείται σαν «εξτραδάκι», τότε «η Ευρώπη» θα τον εκθέτει, θα τον τιμωρεί και στο τέλος θα τον εξοβελίσει από τους κόλπους της. Και η ΑΕΚ θα συνεχίσει την πορεία συρρίκνωσής της ως ποδοσφαιρικό μέγεθος.

4 σχόλια :

  1. 1ντροπη ξεφτίλα υποβιβασμός 2 ντροπή ΔΥΟ κύπελλα κλεμμένα και με εντολή γατούλας ούτε κιχ από ΠΑΕ και γιουσουφακια δημοσιογράφους 3 ντροπή συνεχόμενες πουστιες από την ομάδα του γεωργιανου και ούτε κιχ 4 ντροπή στήριξη σε υποτακτικό του γεωργιανου στην προεδρία της ΕΠΟ 5 ντροπη η αναμενόμενη συμμαχία με τους κλεεεεφτεεςς δύο κυπέλλων στις ερχόμενες εκλογές 6 ντροπή η μη ένσταση στην ομάδα του γεωργιανου όταν νταηλικι έβαλε να παίξουν τιμωριμενοι παίχτες 7 ντροπή παίχτες παλτουλινιο χνιντ σβαρνα λοπες μπακακη να φοράνε την φανέλα της ομάδας μας 8 ντροπή να γίνεσαι ρεζίλι στην Ευρώπη από την ζόρια!! 9 ντροπή σε στήνουν σε τελικό του 19 με τον Γερμανό να ναζί και μάλιστα με βάρ!! 10 ντροπή να έχεις δημοσιογράφους τύπου κεφτέ τσακ τσατ καζαμπουμπου!! 11 ντροπη να είσαι εδώ και πέντε χρόνια το π......ι του γεωργιανου και να μην μιλάς αλλά να επιτρέπεις παίχτες να δίνουν συνέντευξη στο πορτοκαλί βόθρο και το γεωργιανο κανάλι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήδη έχει μικράνει ντροπιαστικά το μεγεθος της ΑΕΚ. Η μεγάλη ΑΕΚ που κάποιοι ζήσαμε δεν θα υπάρξει πιά, διότι καμία διοίκηση δεν έχει τα κότσια και την θεληση να την μεγαλώσει ξανά. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είμαστε εμείς... ο κόσμος της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παίξαμε ομίλους 2 φορές και στο ΟΥΕΦΑ (ίδια διοργάνωση). 1 νίκη σε 8 ματς, ούτε εκεί σπείραμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, με ελαφρυντικό το άθλιο format (όμιλοι των 5 ομάδων - μονά ματς σε τυχαία έδρα) και χειρότερη στιγμή το 0-2 από την Άαχεν της Β' Γερμανίας στο τελευταίο ματς του ομίλου 2004-05.
      2004-05, 4 ματς, Ν-Ι-Η 0-0-4, ΓΥ-ΓΚ 4-12 και αποκλεισμός
      Ζενίτ-ΑΕΚ 5-1, ΑΕΚ-Λιλ 1-2, Σεβίλλη-ΑΕΚ 3-2, ΑΕΚ-Άαχεν 0-2
      2007-08, 4 ματς, Ν-Ι-Η 1-2-1, ΓΥ-ΓΚ 4-4 και πρόκριση στους 32
      Έλφσμποργκ-ΑΕΚ 1-1, ΑΕΚ-Φιορεντίνα 1-1, Μλάντα Μπόλεσλαβ-ΑΕΚ 0-1, ΑΕΚ-Βιγιαρεάλ 1-2

      Διαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας