Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Superleague trivia


Μια βδομάδα μας χωρίζει από την πρεμιέρα της 57ης σαιζόν της Α’ Εθνικής, της Superleague (κατά κόσμον Σούπερλιγδ) όπως αποκαλείται επισήμως από το 2006-07 και έπειτα. Η ομάδα μας επιστρέφει φέτος στην κατηγορία μετά τον αυτοϋποβιβασμό της στα πλαίσια του σχεδίου «ζερό» τον Απρίλη του 2013 και τη διετή εξορία της στα γήπεδα της Γ’ και της Β’ Εθνικής. Με αφορμή την επάνοδο αυτή στη φυσική μας θέση θα εξετάσουμε μερικά -ενδιαφέροντα θαρρώ- στατιστικά στοιχεία που αφορούν όχι μόνο την ΑΕΚ, αλλά και τους ανταγωνιστές μας.


Η Γενική Βαθμολογία
Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ερυθρόλευκης χούντας η ΑΕΚ είχε αρχίσει να χάνει σταδιακά την επαφή της με την 1η θέση του πίνακα. Μετά το πεμπτοφαλαγγίτικο αυτοφουντάρισμα και τη διετή απουσία της απώλεσε πλέον κάθε ελπίδα για αναρρίχηση στην κορυφή, τουλάχιστον για όσο συνεχίζει να ηγεμονεύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η πειραιώτικη σαπίλα. Δεν κινδυνεύει πάντως με προσπέραση από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
Το τοπ-5 της Α' Εθνικής ακριβώς πριν πάρει μπρος η παράγκα...

Η πρώτη 20άδα της Γενικής Βαθμολογίας στο τέλος της σαιζόν 2014-2015. Οι βαθμοί υπολογίζονται με το σύστημα 3-1-0.
Δεν συνυπολογίζονται οι αφαιρέσεις βαθμών από τιμωρίες.


Η ΑΕΚ εντός & εκτός με τους υπόλοιπους 65
(κλικ για μεγέθυνση)
Πλην ΑΕΚ, 65 ομάδες έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στην Α’ Εθνική. Μόνο με μία δεν έχουμε έρθει ποτέ αντιμέτωποι, την ΑΕΛ Καλλονής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εμφάνιση της ομάδας της Λέσβου στη μεγάλη κατηγορία συνέπεσε με το διετές ταξίδι της Ένωσης σε Γ’ και Β’ Εθνική. Φέτος θα συναντηθούμε για πρώτη φορά.

Η ΑΕΚ είναι το απόλυτο «αφεντικό» στην έδρα της κόντρα στους 61 από τους συνολικά 64 αντιπάλους που έχει αντιμετωπίσει. Οι μοναδικές αναμετρήσεις στις οποίες δεν είναι κυρίαρχο το σημείο του κιτρινόμαυρου «άσου» είναι α)το ΑΕΚ-Ολυμπιακός (κυρίαρχο σημείο η ισοπαλία), β)το ΑΕΚ-Χαλκηδόνα (σε 2 ματς ένας «άσος» και ένα «διπλό») και γ)το ΑΕΚ-Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης (1 μόνο ματς, αποτέλεσμα 0-0).

Η κατάσταση όσον αφορά τις δύο τελευταίες δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ομάδα της πιερικής πρωτεύουσας συμμετείχε μόνο στην παρθενική σαιζόν της Α’ Εθνικής, υποβιβάστηκε αμέσως και στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με τον Όλυμπο Κατερίνης για να δημιουργήσουν τον Πιερικό. Η Χαλκηδόνα συμμετείχε στην Α’ Εθνική για δύο σαιζόν, το 2003-04 και το 2004-05. Δεν υποβιβάστηκε αγωνιστικά, όμως με απόφαση του ίδιου της του ιδιοκτήτη, Γ. Σπανού, το καλοκαίρι του 2005 η ΠΑΕ της απορροφήθηκε από την ΠΑΕ του Ατρόμητου και η ίδια βρέθηκε εν μία νυκτί ως ερασιτεχνικό σωματείο στη Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιώς… Κάπου εκεί βολοδέρνει μέχρι σήμερα…

(κλικ για μεγέθυνση)
Ειδικότερης μνείας πρέπει να τύχει και το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Έως τη σαιζόν 1998-1999 το ρεκόρ Ν-Ι-Η της Ένωσης κόντρα στους Πειραιώτες ήταν 16-16-8. Είχε δηλαδή τον ανταγωνιστή της στο «double score», όπως λέμε, στις νίκες. Με αφετηρία το αλησμόνητο ματς του Δημητρόπουλου στις 15-11-1999 (σφαγιαστική διαιτησία, πιστολιές ερυθρόλευκων μπράβων στο Members Club και θάνατος ενός οπαδού μας από έμφραγμα, τιμωρία 24(!) αγωνιστικών στον Κασάπη, παραίτηση Ντέμη, Κασάπη, Ατματσίδη από την Εθνική), η ερυθρόλευκη χούντα ενέτεινε τις προσπάθειές της για να αλλοιώσει την ταυτότητα του ντέρμπι εις βάρος του Δικεφάλου. Συνεπικουρούμενο από την εγκληματική κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» το 2003 και τη χρόνια παραμονή της ΑΕΚ στο «ουδέτερο» ΟΑΚΑ, το ερυθρόλευκο κατεστημένο έχει καταφέρει πλέον σήμερα να διαμορφώσει το ρεκόρ Ν-Ι-Η μας από 16-16-8 σε 18-20-16… Όσα «διπλά» δηλαδή είχε σημειώσει ο ΟΣΦΠ σε 40 χρόνια, τα επανέλαβε μέσα σε μόλις 14…

Αναφορικά με τις εκτός έδρας επιδόσεις μας, το «διπλό» της ΑΕΚ είναι το κυρίαρχο σημείο στις 37 από τις 64 αναμετρήσεις της. Εξαιρουμένων των δύο κλασικών ντέρμπι (ΟΣΦΠ-ΑΕΚ και ΠΑΟ-ΑΕΚ) δυσκολότερες έδρες για την Ένωση έχουν αποδειχτεί στο πέρασμα του χρόνου αυτές των Άρη, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα.

(κλικ για μεγέθυνση)
Στην έδρα του Ολυμπιακού ο Δικέφαλος μέχρι το καταραμένο 1996 εμφάνιζε το ικανοποιητικότατο 10-9-18. Σήμερα, μετά από 19 σαιζόν χούντας το ρεκόρ αυτό έχει πια διαμορφωθεί σε 14-11-29...

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στην Τούμπα η ΑΕΚ έχει την καλύτερη παράδοση συγκριτικά με τους υπόλοιπους του τοπ-10 της λίγκας. Είναι η μοναδική ομάδα αυτού του επιπέδου κόντρα στην οποία ο «άσος» του ΠΑΟΚ δεν αποτελεί το κυρίαρχο σημείο, καθώς έχει κατορθώσει να αποσπάσει ισάριθμες με τις επικρατήσεις του αντιπάλου της ισοπαλίες (10-22-22). Μάλιστα ως τη σαιζόν 2009-2010 το ρεκόρ Ν-Ι-Η της ήταν στο 10-22-19. Το ότι η ομάδα μας κατάφερε να καταγράψει τρεις σερί σαιζόν τρεις σερί ήττες στην Τούμπα είναι ένα από τα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία για την παρακμή στην οποία ξέπεσε ο σύλλογος, καθώς κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί ποτέ σε όλον τον προηγούμενο μισό αιώνα…


Π(Α)ΟΚ vs the rest
Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τα ρεκόρ Ν-Ι-Η των τριών μεγάλων κόντρα σε μια σειρά από ομάδες της Α’ Εθνικής με βάση τη γεωγραφική κατανομή τους. Στην εξίσωση προσθέτω και τον νεόκοπο, επίδοξο πρωταγωνιστή της λίγκας ΠΑΟΚ, έτσι ώστε να έχουμε μια απτή σύγκριση των επιδόσεών του μ’ αυτές των τριών του πάλαι ποτέ ΠΟΚ. Επειδή οι ομάδες που ανήκουν στην ΕΠΣ Αθηνών και την ΕΠΣ Πειραιώς είναι πάρα πολλές, έχουν επιλεγεί μόνο αυτές που έχουν συμπληρώσει διψήφιο αριθμό συμμετοχών. Ομοίως για τις μακεδονικές και τις πελοποννησιακές ομάδες ως όριο έχουν τεθεί οι 5 παρουσίες. Από τις μόλις τέσσερις στερεοελλαδίτικες η Χαλκίδα και ο Ολυμπιακός Χαλκίδας δεν προστίθενται στο οικείο πινακάκι γιατί έχουν μόνο από 1 παρουσία στην κατηγορία. Δεν συνυπολογίζονται αποτελέσματα από αγώνες μπαράζ ή πλέι-οφ. Μόνο κανονική διάρκεια πρωταθλήματος.
-Καρμπόν τα αποτελέσματα των δύο «αιώνιων» απέναντι στην ΑΕΚ.
-Παραδοσιακά πολύ δυνατός ο Απόλλωνας Σμύρνης κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ειδικά στην έδρα της η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έχει να επιδείξει έναντι των ασπρόμαυρων το εντυπωσιακό ρεκόρ Ν-Ι-Η 20-10-8! Πελατεία…

-Μέχρι το ματς-ντροπή της 15-11-1999 που αναφέραμε πιο πάνω (με τα αίσχη του Δημητρόπουλου και τα μπραβιλίκια των γαύρων) το ρεκόρ Ν-Ι-Η στο ζευγάρι ΑΕΚ-ΟΣΦΠ ήταν 27-26-27. Από εκείνη την καταραμένη μέρα και μέχρι σήμερα, η ερυθρόλευκη χούντα έχει καταφέρει να μετατρέψει αυτήν την απόλυτη ισορροπία στο εις βάρος μας 32-31-45
-Στα πλαίσια της Α’ Εθνικής πολυνίκης έναντι του ΟΣΦΠ αναδεικνύεται ο ΠΑΟΚ. Σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις πάντως τις περισσότερες νίκες απέναντι στην κόκκινη μάστιγα τις έχει πετύχει η Ένωση (55 έναντι 52 του ΠΑΟΚ και 48 του ΠΑΟ).

-Συγκρίνοντας τα στατιστικά του ζευγαριού ΠΑΟΚ-Ηρακλής με αυτά του Ηρακλή με τους άλλους τρεις, δεν είναι να απορεί κανείς για την κρυφή χαρά των ΠΑΟΚτσήδων πίσω από τη δήθεν πονοψυχιά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια της απουσίας του Γηραιού. Ενώ οι τρεις του πάλαι ποτέ ΠΟΚ μετρούν απέναντι στους μπλε 60+ νίκες, στο ΠΑΟΚ-Ηρακλής κυρίαρχο σημείο είναι η ισοπαλία!!! Κάτι παρόμοιο, σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και για το ΠΑΟΚ-Άρης.
-Στην πραγματικότητα το ρεκόρ Ν-Ι-Η του ΟΣΦΠ κόντρα στην Καλαμαριά είναι μία νίκη κάτω, μία ήττα πάνω. Ας όψεται όμως η Εταιρία Προστασίας Ολυμπιακού και ο Γκαγκάτσης…

-Οι πολύ καλές σχέσεις της Δόξας με τον Παναθηναϊκό αποτυπώνονται και στα μεταξύ τους αποτελέσματα.
-Αρκετά «ζημιάρης» για όλους ο Πανόπουλος.
-Διπλοπαράρτημα ο Πάνθραξ (από τη μία δανεικοί από ΟΣΦΜ και ψήφος πάντα υπέρ Φαταούλ, από την άλλη αδελφοποίηση των ακαδημιών του με αυτές του ΠΑΟΚ) κάτι που επίσης φαίνεται και στο χορτάρι (το ότι αυτή η ομάδα πέταξε πέρσι 3 γκολ στον ΠΑΟΚ αποδεικνύει με το καλύτερο τρόπο τη φαιδρότητα των ισχυρισμών των Θεσσαλονικέων περί …πρωταθλητισμού!). Ο γράφων πάντως «κάνει την παλαβή» στην συγκεκριμένη περίπτωση και εύχεται να συνεχίσει επ’ αόριστον στην κατηγορία η ομάδα της Κομοτηνής γιατί είναι η ευκολότερη και η φθηνότερη εκδρομή γι’ αυτόν! (μόλις 35’ με το αμάξι από Αλεξανδρούπολη)

-Ο ΠΑΟΚ δε φαίνεται να εκμεταλλεύεται έναντι του ΠΟΚ το γεγονός ότι η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία είναι οι κατεξοχήν ασπρόμαυρες περιοχές. Βελτιώνει πάντως τα στατιστικά του σε σχέση με τις ομάδες από τον Όλυμπο και κάτω.

-Εξαιτίας της απουσίας μας πέρσι, χάσαμε την ευκαιρία για δύο ξεκούραστες νίκες με τη Νίκη Βόλου.
-Οι δύο από τις τέσσερις ήττες μας από τον Ολυμπιακό Βόλου έγιναν τη σαιζόν 2010-2011. Ανάθεμα στις «πορτοκαλάδες», στον παρωχημένο Μπάγεβιτς (α’ ματς, 3-1), στον παπατζή Χιμένεθ (β’ ματς, 0-4) και στους όποιους πεμπτοφαλαγγίτες.

-Δυσκολοκατάβλητος ο ΠΑΣ, βασιζόμενος κυρίως στην καρμανιόλα των Ζωσιμάδων (ένα γιδομαντρί που καταχρηστικά χρησιμοποιείται σαν γήπεδο).
-Για να δούμε φέτος αν θα συνεχιστεί η απόλυτη υπεροχή μας επί του Παναιτωλικού.

-Εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Αστέρας Τρίπολης είναι το «αφεντικό» στις αναμετρήσεις του με τον ΠΑΟΚ! Έχει πλησιάσει επικίνδυνα και εμάς, κυρίως χάρη στις δύο νίκες του τη χρονιά της προδοσίας (2012-2013).

-Τηρουμένων των αναλογιών, κακή η παράδοση μας απέναντι στον ΟΦΗ. Πάρα πολλές ήττες.
-Ο Εργοτέλης μόνο την ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει στις 9 παρουσίες του στη λίγκα, κάτι που είχε προκαλέσει βαθύτατο κόμπλεξ στον επί χρόνια προπονητή του, Νίκο Καραγεωργίου. Καλή χώνεψη.

-Γέλιο προκαλεί το 11-0-1 του ΟΣΦΠ κόντρα στην Κέρκυρα. Έντεκα ήττες των Κερκυραίων με κατεβασμένα τα χέρια (και ανοιγμένα τα πόδια) και ένα …αναπάντεχο «διπλό» μέσα στο Καραϊσκάκη τη σαιζόν 2011-12 με το οποίο έσωσαν την κατηγορία. Η ομορφιά του ποδοσφαίρου… Καλό αφανισμό και καλή άνοδο στον Απόλλωνα Σμύρνης (θα ‘θελα…).

1 σχόλιο :

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας