Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Derby Stories: ΑΕΚ vs ΠΑΟ - Όλες οι επίσημες νίκες της ΑΕΚ. Μέρος Α': 1930-1979


ΑΕΚ-Παναθηναϊκός. Ένα από τα κλασικότερα ζεύγη αντιπάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δύο παλαιότερες ομάδες από τις τρεις πανελλαδικής εμβέλειας, με έδρα στην ίδια πόλη, με διαφορετική καταγωγή, διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα, διαφορετικές ταξικές αναφορές και με έναν σφοδρό μεταξύ τους ανταγωνισμό 90 και πλέον χρόνων για τα πρωτεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό. Στην παρούσα σειρά αφιερωμάτων θα εξετάσουμε μία προς μία όλες τις νίκες της Ένωσης έναντι του Τριφυλλιού, στα πλαίσια όλων των επίσημων διοργανώσεων στο ανώτατο εθνικό επίπεδο. Εξαιρούνται δηλαδή οι νίκες σε φιλικούς αγώνες καθώς και οι επίσημες νίκες που σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδο, στα πλαίσια του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Αθηνών (1924-1959), το οποίο από το 1927 και μετά λειτουργούσε σαν προκριματικό τουρνουά για το ποιες ομάδες της πρωτεύουσας θα συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος παρουσιάζονται ειδικότερα οι νίκες της «ερασιτεχνικής» εποχής του ελληνικού ποδοσφαίρου, πριν τη μετατροπή των ομάδων σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες. Στη μακρά αυτή περίοδο, οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν για τις προαναφερθείσες ανώτατου εθνικού επιπέδου διοργανώσεις 75 φορές: 22 νίκες μέτρησε η ΑΕΚ, 29 ο Παναθηναϊκός, ενώ 24 ματς έληξαν ισόπαλα.


(1) 11 Δεκεμβρίου 1932, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1932-1933
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-2
Όπως και στην ιστορία των ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έτσι και σ’ αυτήν με τον Παναθηναϊκό, η πρώτη επίσημη νίκη της ΑΕΚ ήρθε τη σαιζόν 1932-1933, στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, του τρίτου στο οποίο συμμετείχε η Ένωση, καθώς απείχε από το παρθενικό της σαιζόν 1927-28 (μαζί με τους ΠΑΟ-ΟΣΦΠ), ενώ δεν είχε προκριθεί από την ΕΠΣΑ για το δεύτερο, αυτό του 1929-1930. Η μεγάλη αυτή νίκη ήρθε μάλιστα με ανατροπή. Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στον αγώνα και κατάφερε να προηγηθεί νωρίς με 0-2, χάρη σε ένα πέναλτι και μια κεφαλιά του Σουρμελή. Πριν καν βγει το ημίχρονο όμως, η ΑΕΚ είχε κατορθώσει να φέρει το ματς στα ίσα, με σκόρερ τον νεαρό επιθετικό Τάσο Κρητικό, ο οποίος στο 41’ και στο 45’ «πλήγωσε» την μετέπειτα ομάδα του (μετά από διετή παραμονή στη Φιλαδέλφεια, ο Κρητικός θα αποχωρούσε το καλοκαίρι του 1933 για το Τριφύλλι και έμελλε να φορέσει τα πράσινα για 16 χρόνια, μέχρι το 1949!). Η υπεροχή της ομάδας μας συνεχίστηκε και στο β’ μέρος και μετουσιώθηκε και σε ένα τρίτο τέρμα, αυτή τη φορά από κεφαλιά του Σωτήρη Τζιραλίδη μετά από σέντρα του Δημήτρη Μούγκρα. Στα τελευταία λεπτά ο ΠΑΟ πίεσε για την ισοφάριση, όμως ο Χρήστος Ρίμπας «κατέβασε ρολά», πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων μια εξαιρετική απόκρουση σε δυνατό σουτ του Σουρμελή. Στο τέλος της σαιζόν ο Δικέφαλος διεκδίκησε τον τίτλο, έμεινε όμως τελικά 3ος πίσω από Ολυμπιακό και Άρη.

(2) 4 Δεκεμβρίου 1938, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1938-1939
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-2
Στη διετία 1938-1940 οι ομάδες που κέρδιζαν το εισιτήριο από το πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μετέφεραν αυτούσια τα μεταξύ τους αποτελέσματα από το τοπικό στο εθνικό επίπεδο, για εξοικονόμηση χρόνου. Έτσι, η άλωση της Λεωφόρου με τα γκολ των Βασίλη Μανέττα και Κλεάνθη Μαρόπουλου, ενώ αρχικά είχε σημειωθεί στα πλαίσια της ΕΠΣΑ, στο τέλος, από τη στιγμή που τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ΑΕΚ προκρίθηκαν στο Πανελλήνιο, μέτρησε ταυτόχρονα και ως αποτέλεσμα του δεύτερου. Υπό την δεύτερη αυτή ιδιότητα βρίσκεται άλλωστε και σε αυτήν την λίστα. Την επόμενη σαιζόν θα ακολουθούσαν άλλες δύο τέτοιες, διφυούς χαρακτήρα, νίκες.

(3) 12 Νοεμβρίου 1939, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1939-1940
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Η νταμπλούχος του 1939 ΑΕΚ στο δρόμο για την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος νίκησε για πρώτη φορά στην ιστορία της «μέσα-έξω» τον μεγάλο της αντίπαλο. Η εντός έδρας νίκη ήρθε με το «φτωχό» -για τις δυνατότητες εκείνου του ρόστερ- 1-0, με μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιώργου Γάσπαρη.

(4) 28 Ιανουαρίου 1940, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1939-1940
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-4
Σε αντίθεση με τον αγώνα της Φιλαδέλφειας, σ’ αυτόν της Λεωφόρου τα κιτρινόμαυρα κανόνια άστραψαν και βρόντηξαν, επιτυγχάνοντας την ευρύτερη έως σήμερα νίκη της Ένωσης στην έδρα του αντιπάλου της και ευρύτερη γενικά από μέρους της στην ιστορία του «Αθηναϊκού Ντέρμπι». Το εκκωφαντικό 0-4 με τις υπογραφές των Κώστα Βασιλείου (20’), Τρύφωνα Τζανετή (36’, 59’) και Βασίλη Μανέττα (68’) σκόρπισε, όπως ήταν φυσικό, τον ενθουσιασμό στους οπαδούς του Δικεφάλου, ενώ έσπειρε τη γκρίνια στις τάξεις των τριφυλλοφόρων. Ενδεικτικές του κλίματος στο πράσινο στρατόπεδο είναι δυο ανοικτές επιστολές οπαδών του ΠΑΟ προς τη διοίκηση του Τριφυλλιού, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της 1/2/1940 της εφημερίδας «Αθλητισμός». Ανοίξτε σε νέα καρτέλα την παρακάτω εικόνα, ζουμάρετε και απολαύστε σε όλο του το μεγαλείο το πατροπαράδοτο και διαχρονικό «κράξιμο» του Έλληνα οπαδού–προπονητή του καναπέ: ο Χάντζος που «δεν κάνει για τερματοφύλαξ του Παναθηναϊκού» και που ο οποιοσδήποτε άλλος δε θα ‘τρωγε τέτοια γκολ, οι «παλαίμαχοι» Μηγιάκης και Μπαλτάσης, τα ταλέντα που δεν παίρνουν ευκαιρίες, οι υποδείξεις προς τον άσχετο κόουτς για τον καταρτισμό της 11άδας και φυσικά η απαραίτητη αποθέωση των οπαδών «τις θυσίες των οποίων δεν εκτιμά η διοίκηση», συνοδευόμενη από την κλασική απειλή πως αν συνεχιστούν «τα χάλια» η ομάδα θα παίζει πλέον χωρίς θεατές, συγκεκριμένα με «θεατάς τις πανύψηλες λεύκες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας»! Αθάνατε οπαδέ! Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

(5) 3 Ιουλίου 1949, Κύπελλο Ελλάδας 1948-1949, τελικός
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2
Κούπα που κατέληξε στα χέρια των Ενωσιτών με περιπετειώδη τρόπο και αναπάντεχο πρωταγωνιστή. Αρχικά ο τελικός είχε οριστεί για τις 19 του Ιούνη. Το ματς ήταν αρκετά σκληρό, η ΑΕΚ αναγκάστηκε να παίξει σχεδόν εξαρχής με παίκτη λιγότερο, αφού ο Ξενοφώντας Μαρκόπουλος τραυματίστηκε μόλις στο 2’ (δεν επιτρέπονταν τότε ακόμα οι αλλαγές), ενώ αργότερα έχασε και τον Γιώργο Σίμο. Άντεξε παρ’ όλα αυτά, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Μετά από 19 λεπτά έξτρα χρόνου όμως, η ορατότητα των παικτών άρχισε να περιορίζεται λόγω του σκότους (το ματς διεξαγόταν αργά το απόγευμα, δεν είχε προβλεφθεί το ενδεχόμενο παράτασης και η Λεωφόρος δεν διέθετε ακόμη προβολείς), οπότε ο αγώνας εγκαταλείφθηκε και αποφασίστηκε να επαναληφθεί από την αρχή στις 3 Ιουλίου. Παραμονές του ματς η ΑΕΚ ενισχύθηκε απρόσμενα από τον επιθετικό της Παναγιώτη Πατάκα ο οποίος ήταν επιστρατευμένος (μην ξεχνάμε πως την ίδια περίοδο μαινόταν ο Εμφύλιος Πόλεμος) και είχε χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγωνιστικής σαιζόν. Κατόρθωσε όμως να εξασφαλίσει άδεια για να δώσει το παρόν στη μεγάλη αναμέτρηση. Τελικά όχι μόνο έπαιξε, αλλά ήταν αυτός που χάρισε το τρόπαιο στο Δικέφαλο με δύο γκολ, στο 10’ και στο 105’ (είχαμε και πάλι οδηγηθεί στην παράταση, αφού ο ΠΑΟ είχε ισοφαρίσει στο 69’ με τον Φυλακτό). Η νίκη αυτή υπήρξε παράλληλα και μια «γλυκιά εκδίκηση» για τον χαμένο τελικό από τον ίδιο αντίπαλο, με το ίδιο σκορ, την αμέσως προηγούμενη σαιζόν.

(6) 11 Μαΐου 1950, Κύπελλο Ελλάδας 1949-1950, ημιτελικά, β’ ματς
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-3
Η ΑΕΚ υπερασπίστηκε τον τίτλο της Κυπελλούχου Ελλάδας επικρατώντας στον τελικό του 1950 του Άρη με 4-0. Στη διαδρομή απέκλεισε μεταξύ άλλων τον Παναθηναϊκό σε διπλούς εκτός έδρας ημιτελικούς. Το ματς της 30ής Απριλίου 1950 στη Λεωφόρο είχε λήξει μετά από παράταση 1-1 και εφόσον δεν υπήρχε ακόμα η διαδικασία των πέναλτι, ορίστηκε ρεβάνς στο ίδιο γήπεδο 11 μέρες αργότερα.. Στο δεύτερο παιχνίδι οι πράσινοι προηγήθηκαν με απευθείας φάουλ του Σταφυλίδη, όμως οι κιτρινόμαυροι βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης με το Μανώλη Κουντούρη και οδήγησαν για άλλη μια φορά το ματς σε παράταση. Εκεί πραγματοποίησαν τη μεγάλη ανατροπή με τέρματα του Λάκη Εμμανουηλίδη στο 115’ και του Παναγιώτη Πατάκα στο 120’.

(7) 13 Ιουνίου 1956, Κύπελλο Ελλάδας 1955-1956, ημιτελικός
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1
Άλλη μια μεγάλη κυπελλική νίκη-πρόκριση εις βάρος του Παναθηναϊκού για την ΑΕΚ της δεκαετίας του ’50. Ήρωας των κιτρινόμαυρων ο 19χρονος τότε επιθετικός, Γιάννης Χανιώτης που σημείωσε και τα δύο τέρματα της ομάδας. Εκείνη τη σαιζόν ο Χανιώτης κατέγραψε ένα μοναδικό ρεκόρ: σκόραρε σε όλους τους αγώνες που αγωνίστηκε στο θεσμό, με αποκορύφωμα το γκολ στο νικηφόρο τελικό με τον Ολυμπιακό.

(8) 16 Φεβρουαρίου 1959, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1958-1959
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1
Νίκη που έφερε τη σφραγίδα του μεγάλου επιθετικού διδύμου της Ένωσης, Γιάννη Κανάκη – Κώστα Νεστορίδη. Οι πράσινοι προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο με τέρμα του μετέπειτα κιτρινόμαυρου Ανδρέα Παπαεμμανουήλ (θα φορούσε το Δικέφαλο στο στήθος δέκα χρόνια αργότερα), στο 47’ και στο 50’ όμως, μέσα δηλαδή σε ένα τρίλεπτο, οι δύο κορυφαίοι φορ της ΑΕΚ με ένα γκολ ο καθένας ανέτρεψαν την κατάσταση. Η ομάδα τελείωσε τον αγώνα με 10 παίκτες μετά από αποβολή του Λάκη Εμμανουηλίδη.

(9) 13 Μαΐου 1959, Κύπελλο Ελλάδας 1958-1959, φάση των 16
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Η κληρωτίδα του Κυπέλλου έφερε τους δύο αντιπάλους αντιμέτωπους σε μονό νοκ-άουτ παιχνίδι με γηπεδούχο την Ένωση. Σε μια «κλειστή», αμφίρροπη αναμέτρηση, τη λύση έδωσαν και πάλι οι Νεστορίδης-Κανάκης, με γκολ που επιτεύχθηκε στο 75ο λεπτό, από ασίστ του πρώτου και εκτέλεση του δεύτερου.

(10) 17 Μαΐου 1959, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1958-1959
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2
Τρίτη συνεχόμενη νίκη μέσα στην ίδια σαιζόν και τρίτη σερί μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος για τον Δικέφαλο σε βάρος του Τριφυλλιού. Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Κώστας Νεστορίδης που σκόραρε δις, στο 18’ και το 38’. Το μόνο που κατάφεραν οι πράσινοι ήταν να μειώσουν στην επανάληψη με τον Πετρόπουλο.

(11) 9 Μαρτίου 1960, Α’ Εθνική 1959-1960
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Πρώτο «Αθηναϊκό Ντέρμπι» στα πλαίσια της Α’ Εθνικής στη Νέα Φιλαδέλφεια και το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο παρά νίκη της ΑΕΚ. «Δήμιος» του Παναθηναϊκού και πάλι ο Κώστας Νεστορίδης που σκόραρε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης στο 37’. Οι κιτρινόμαυροι με την επιτυχία αυτή αποσπάστηκαν δύο βαθμούς από τους πράσινους στη μάχη του τίτλου και άρχισαν αν φαντάζουν ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του παρθενικού πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Το τέλος της σαιζόν όμως βρήκε τους Ενωσίτες να βιώνουν ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της έως τότε ιστορίας τους…

(12) 26 Φεβρουαρίου 1961, Α’ Εθνική 1960-1961
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1
Εντός έδρας νίκη για δεύτερη συνεχόμενη σαιζόν, αυτή τη φορά με σκόρερς τους Γιώργο Πετρίδη στο 23’ και Αλέκο Σοφιανίδη στο 57’. Ο ΠΑΟ μείωσε με τον Παπαεμμανουήλ στο 59’ αλλά δεν κατάφερε κάτι περισσότερο στο ματς, πέφτοντας πάνω σε έναν εξαιρετικό Στέλιο Σεραφείδη.

(13) 19 Δεκεμβρίου 1965, Α’ Εθνική 1965-1966
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-3
Παλικαρίσιο «διπλό» στη Λεωφόρο με πρωταγωνιστές το Μίμη Παπαϊωάννου και το νεοαποκτηθέντα Κώστα Νικολαΐδη. Ο 21χρονος επιθετικός από τη Νέα Ιωνία σημείωσε μόλις στο 5ο λεπτό το πρώτο από τα συνολικά 8 τέρματα που πέτυχε στην κιτρινόμαυρη καριέρα του ενάντια στον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι ισοφάρισαν στο 11’ με πέναλτι του Λουκανίδη, αλλά μέσα σε 7 λεπτά η Ένωση είχε ξαναπάρει το προβάδισμα με τον Παπαϊωάννου, σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του μετά την επιστροφή του από την …αυτοεξορία του στη Γερμανία, όπου τραγουδούσε με τον Στέλιο Καζαντζίδη! Ο ΠΑΟ ισοφάρισε και δεύτερη φορά, με τον Παπουτσάκη στο 40’, αλλά ο Νικολαΐδης στο 67’ πέτυχε με κεφαλιά το τρίτο –και φαρμακερό- γκολ του Δικεφάλου.

(14) 13 Φεβρουαρίου 1968, Α’ Εθνική 1967-1968
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1
Η πρωταθληματική ομάδα του Γιένε Τσάκναντι έχοντας σε μεγάλη φόρμα το κορυφαίο επιθετικό δίδυμο της εποχής, Κώστα Νικολαΐδη – Μίμη Παπαϊωάννου, δεν πτοήθηκε από το γκολ του Χάρη Γραμμού στο 32’, αντεπιτέθηκε και πέτυχε την ολική ανατροπή με τέρματα των δύο προαναφερθέντων κυνηγών της στο 40’ και στο 52’.

(15) 1 Δεκεμβρίου 1968, Α’ Εθνική 1968-1969
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2
Η νέα ΑΕΚ του Μπράνκο Στάνκοβιτς ξεκίνησε με αρκετές γκέλες την υπεράσπιση του τίτλου της και στην 4η αγωνιστική βρισκόταν στη 16η θέση σε σύνολο 18 ομάδων. Από την 5η μέχρι την 10η στροφή του πρωταθλήματος όμως έτρεξε ένα σερί 6 νικών που την επανέφερε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Το σερί αυτό ξεκίνησε και τελείωσε με δύο μεγάλα «διπλά» σε ντέρμπι: με 2-3 στο Καραϊσκάκη εις βάρος του Ολυμπιακού (ο αγώνας στον οποίο ο Μίμης Παπαϊωάννου διέπρεψε πέρα από στράικερ και ως τερματοφύλακας) και 1-2 στη Λεωφόρο εις βάρος του Παναθηναϊκού. Σκόρερς για την Ένωση οι Κώστας Νικολαΐδης (21’) και Στέλιος Σκευοφύλαξ (64’), ενώ για τον ΠΑΟ είχε προσωρινά ισοφαρίσει ο Δημητρίου. Για την ιστορία, στο τέλος της σαιζόν, μετά από ένα καταστροφικό β’ γύρο, η ΑΕΚ περιορίστηκε στην 6η θέση του πίνακα.


(16) 15 Φεβρουαρίου 1970, Α’ Εθνική 1969-1970
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1
Δεύτερη σερί σαιζόν που η ΑΕΚ έφυγε νικήτρια από την έδρα του αντιπάλου της. Σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι, με άσχημα εκτελεσμένες τελικές προσπάθειες εκατέρωθεν, τη διαφορά έκανε ένα βολ-πλανέ εντός περιοχής του Σπύρου Πομώνη στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου.


(17) 17 Οκτωβρίου 1971, Α’ Εθνική 1971-1972
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1
Ο Παναθηναϊκός ήταν η μοναδική ομάδα που γλίτωσε την ήττα από την πρωταθληματική ΑΕΚ του 1970-1971 νικώντας την Ένωση στη Λεωφόρο με 2-1 και δραπετεύοντας με 1-1 από τη Φιλαδέλφεια. Την επόμενη σαιζόν όμως οι παίκτες του Μπράνκο Στάνκοβιτς πήραν το αίμα τους πίσω επικρατώντας «μέσα-έξω» επί των πρασίνων, κάτι που είχε να συμβεί για το πρωτάθλημα από την αγωνιστική περίοδο 1958-1959. Στο πρώτο χρονολογικά παιχνίδι, στο «Ναό», ο συνήθης ύποπτος Κώστας Νικολαΐδης περιποιήθηκε και πάλι τον «πελάτη» του με δύο τεμάχια, στο 10ο και στο 32ο λεπτό (μείωσε αργότερα ο Δομάζος).

(18) 27 Φεβρουαρίου 1972, Α’ Εθνική 1971-1972
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2
Το ντέρμπι του β’ γύρου εξελίχτηκε σε λασπομαχία εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής εκείνης της ημέρας και του κακού χλοοτάπητα της Λεωφόρου. Ο Μίμης Δομάζος στο 15’ έβαλε μπροστά στο σκορ το Τριφύλλι, ο Σπύρος Πομώνης ισοφάρισε στο 57’ με κεφαλιά και το ματς έμελλε να κριθεί στο 77’, με το τελευταίο από τα συνολικά 8 τέρματα του Κώστα Νικολαΐδη απέναντι στον ΠΑΟ, αυτή τη φορά με πέναλτι που είχε κερδίσει ο Πομώνης σε μια σέντρα που επιχείρησε και την οποία έκοψε καθαρά με το χέρι ο Φυλακούρης. Ο Κώστας Νικολαΐδης, ο εξαίρετος αυτός επιθετικός που φιγουράρει στην 6η θέση του πίνακα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην Ιστορία της ΑΕΚ (με 120 γκολ σε 261 συμμετοχές), είναι αναμφίβολα μια από τις πιο «αδικημένες» φιγούρες των κιτρινόμαυρων χρονικών, αφού έτυχε λιγότερης προβολής από αυτήν που άξιζε και δυστυχώς οι νεότεροι Ενωσίτες δεν τον γνωρίζουν καν.


(19) 20 Απριλίου 1975, Α’ Εθνική 1974-1975
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 4-3
Αγώνας-φεστιβάλ γκολ, το τρίτο μεγαλύτερο σε παραγωγικότητα «Αθηναϊκό Ντέρμπι» μετά το ισόπαλο 4-4 του 1933 και το 5-4 υπέρ του ΠΑΟ το 1964. Ιδού η διακύμανση του σκορ: 1-0 στο 33’ ο Βάγκνερ, 2-0 στο 37’ ο Παπαϊωάννου, 2-1 με πέναλτι στο 51’ ο Αντωνιάδης, 3-1 στο 72’ ο Δέδες, 3-2 στο 78’ ο Φυλακούρης, 3-3 στο 81’ ο Αντωνιάδης, 4-3 στο 85’ με πέναλτι ο Κωνσταντίνου!  Αξιοσημείωτο το δεύτερο γκολ του Δικεφάλου που σημείωσε ο Μίμης Παπαϊωάννου, καθώς έμελλε να αποτελέσει το 10ο και τελευταίο του Ενωσίτη υπεράσου κόντρα στους πράσινους, επίδοση που τον καθιστά μέχρι και σήμερα τον πρώτο σκόρερ της ΑΕΚ στα ντέρμπι με αντίπαλο το Τριφύλλι.


(20) 1 Φεβρουαρίου 1978, Κύπελλο Ελλάδας 1977-1978, φάση των 32
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1
Η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου, του πρώην προπονητή της Μπάγερν Μονάχου Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και ενός ρόστερ που προκαλούσε δέος (Μαύρος, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου, Αρδίζογλου, Νικολούδης, Νικολάου, Ραβούσης, Ιντζόγλου, Μουσούρης, Κωνσταντίνου, Τσάμης, Χρηστίδης, Στεργιούδας, Βιέρα) κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση το νταμπλ της περιόδου 1977-1978, το δεύτερο της ιστορίας της μετά από αυτό του 1938-1939. Στο δρόμο για την κατάκτηση του Κυπέλλου (2-0 στον τελικό με τον ΠΑΟΚ) θύμα της μεταξύ άλλων (6άρα στον ΟΣΦΠ στα ημιτελικά, 3άρα στον Πανιώνιο στα προημιτελικά) έπεσε και ο ΠΑΟ, σε μονό νοκ-άουτ παιχνίδι στη Λεωφόρο, νωρίς, στη φάση των «32» του θεσμού. Δράστης ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με ένα όμορφο μονοκόμματο σουτ εντός περιοχής μετά από κακό διώξιμο της πράσινης άμυνας.

(21) 5 Μαρτίου 1978, Α’ Εθνική 1977-1978
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0
Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την εκτός έδρας κυπελλική νίκη, η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με στόχο να τον αφήσει 9 βαθμούς πίσω και να του κόψει κάθε όρεξη για διεκδίκηση του τίτλου. Όπερ και εγένετο. Το σκορ άνοιξε στο 50’ ο Τάσος Κωνσταντίνου με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Παρά το γεγονός ότι στο 68’ οι κιτρινόμαυροι έμειναν με δέκα, εξαιτίας αποβολής του Ντούσαν Μπάγεβιτς, συνέχισαν να πιέζουν και στο 89’ διπλασίασαν τα τέρματά τους μετά από εξαιρετική κούρσα και διπλή προσπάθεια του δεξιού μπακ Γιάννη Μουσούρη.


(22) 8 Απριλίου 1979, Α’ Εθνική 1978-1979
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Η τελευταία νίκη επί του Παναθηναϊκού στα χρόνια του «ερασιτεχνικού» ποδοσφαίρου επιτεύχθηκε στα πλαίσια της 27ης αγωνιστικής του τελευταίου «ερασιτεχνικού» πρωταθλήματος και 7ου που θα κατακτούσε η ΑΕΚ στην ως τότε ιστορία της. Το γκολ του Τάκη Νικολούδη στο 39’ ήταν υπερπολύτιμο καθώς επέτρεψε στους κιτρινόμαυρους να παραμείνουν στο (ανατρέψιμο όπως αποδείχτηκε) -1 από την κορυφή όπου προσωρινά βρισκόταν ο ΟΣΦΠ χάρη σε κάποια «περίεργα» αποτελέσματά του… Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα στο αντίστοιχο αφιέρωμα με όλες τις επίσημες νίκες της ΑΕΚ σε βάρος του ΟΣΦΠ.

2 σχόλια :

  1. Καλο θα ηταν να μπουν και οι νικες μας στο πρωταθλημα Αθηνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό θα ήταν και ένα αφιέρωμα στους φιλικούς αγώνες που έχει δώσει η ομάδα μας με ΠΑΟ και ΟΣΦΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας