Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Μηνάς Γκέκος


Η δεκαετία του ’80 υπήρξε μια δύσκολη εποχή, όχι μόνο για την ποδοσφαιρική ΑΕΚ, αλλά και για την αντίστοιχη μπασκετική. Η Βασίλισσα διένυε και αυτή «πέτρινα χρόνια» και η πορεία της ομοίαζε εκπληκτικά με αυτήν του ποδοσφαιρικού τμήματος: στο πρωτάθλημα πραγματοποιούσε χαμηλές πτήσεις, στην Ευρώπη αδυνατούσε να επαναλάβει τις πορείες του παρελθόντος, ενώ η μοναδική διάκριση έμελλε να έρθει στο Κύπελλο Ελλάδας. Οι ομοιότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Όπως στο ποδόσφαιρο υπήρχε ο Θωμάς Μαύρος, ο παίκτης-σημαία που έδινε πάντα το παρόν στα δύσκολα και συσπείρωνε χάρη στο άστρο του τους οπαδούς, ανάλογη εμβληματική φιγούρα αναδείχθηκε και στις τάξεις της Βασίλισσας. Ο Μηνάς Γκέκος.

ΑΕΚτζής και μπασκετόφιλος από κούνια
Ο Γκέκος γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1959, στην ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης. Μαθητής του Δημοτικού ακόμα, γράφτηκε στον ομώνυμο τοπικό αθλητικό σύλλογο, όπου ασχολήθηκε με μια πλειάδα αθλημάτων: στίβο, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ. Τελικά αυτή που τον κέρδισε ήταν η πορτοκαλί μπάλα και στην ηλικία των 12 αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στο μπάσκετ. Δύο χρόνια αργότερα, η οικογένειά του μετακόμισε στο βόρειο κομμάτι της Βασιλεύουσας. Οι Τούρκοι φίλοι με τους οποίους συναναστρεφόταν ο Μηνάς στη νέα του γειτονιά, διέκριναν το ταλέντο του και τον παρότρυναν να υπογράψει δελτίο στην ITU, μια παραδοσιακή μπασκετική ομάδα της Πόλης. Η ανέλιξή του ήταν ραγδαία: το 1975, μόλις στα 16 του, αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης της Τουρκίας.

Παράλληλα με την αγάπη του για το μπάσκετ, ο Γκέκος είχε μολυνθεί από μικρός και με το μικρόβιο της αγάπης για την ΑΕΚ. Ο αδερφός του, Γρηγόρης, ευρισκόμενος στην Αθήνα για σπουδές, του έστελνε σε τακτά χρονικά διαστήματα ελληνικές αθλητικές εφημερίδες. Μέσα από τις σελίδες τους, ο μικρός Μηνάς γοητεύτηκε αμέσως από την ΑΕΚ, το βυζαντινογέννητο σύλλογο που συνέχιζε στην Ελλάδα την αθλητική παράδοση των Ρωμιών της Πόλης. Το καλοκαίρι του 1975 ταξίδεψε στην Αθήνα για να επισκεφτεί το Γρηγόρη και εκεί πραγματοποίησε κάποιες προπονήσεις με το εφηβικό τμήμα της ΑΕΚ, υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Αναστασιάδη. Αναστασιάδης και Γκέκος συμφώνησαν να υπογράψει ο δεύτερος δελτίο στην ΑΕΚ, σε περίπτωση που ερχόταν για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Πολλοί Ρωμιοί της Πόλης σκέφτονταν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας (ελέω Κυπριακού) και της πρότερης κακής εμπειρίας των Σεπτεμβριανών του 1955. Το ενδεχόμενο μετατράπηκε σε πραγματικότητα για τον Μηνά μόλις ένα χρόνο αργότερα και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα του στα κιτρινόμαυρα.

Αρχηγός για μια δεκαετία
Στο τιμόνι της Βασίλισσας για τη σεζόν 1976-77 βρισκόταν ο Κώστας Μουρούζης. Η «αλεπού των πάγκων», όπως ήταν το παρατσούκλι του, πρόσεξε σε μια από τις προπονήσεις του εφηβικού τμήματος τις ικανότητες του Γκέκου και έδωσε εντολή να προβιβαστεί άμεσα ο νεαρός πλέι-μέικερ στην ανδρική ομάδα. Στα μέσα περίπου της σεζόν ο Μηνάς είχε κερδίσει ήδη θέση βασικού, την οποία θα διατηρούσε για τα επόμενα 15 χρόνια. Το 1981 χρίστηκε αρχηγός της ομάδας και μαζί με τον Βασίλη Γκούμα και τον Κερτ Ράμπις την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, στον τελικό της Γλυφάδας, κόντρα στον Ηρακλή. Αυτή ήταν και η μοναδική κούπα που σήκωσε ο Γκέκος ως παίκτης της Ένωσης.

Την επόμενη δεκαετία, παρά τους πολύ σπουδαίους παίκτες που κατά καιρούς ντύνονταν στα κιτρινόμαυρα (Κόντος, Βρέινς, Παταβούκας), η ΑΕΚ δεν κατόρθωνε να ξεφύγει από τη μετριότητα και να συναγωνιστεί τον Άρη των Γκάλη-Γιαννάκη. Μονίμως διακριθείς καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αρχηγός της. Ανεπηρέαστος από τις διοικητικές παλινωδίες και την ετήσια διαφοροποίηση του ρόστερ, ο Γκέκος αξιοποίησε στο έπακρο την ικανότητά του να συνδυάζει τις οργανωτικές του αρετές με το σκοράρισμα και πραγματοποίησε ορισμένες μεγαλειώδεις εμφανίσεις. Κορυφαία αυτή απέναντι στη Ζαλγκίρις του Άρβιντας Σαμπόνις, στα πλαίσια του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1989, όπου ο Πολίτης πλέι-μέικερ σημείωσε 38 πόντους.

Η σταθερά καλή απόδοση και η ανιδιοτελής προσφορά του αρχηγού στο σύλλογο (ουκ ολίγες φορές αγωνιζόταν απλήρωτος), όπως ήταν φυσικό του χάρισαν περίοπτη θέση στην καρδιά του ενωσίτικου λαού. Τη λατρεία του οπαδών για το πρόσωπό του αποδεικνύει ένα περιστατικό που συνέβη κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο ΠΑΟΚ, στην προσπάθειά του να κοντράρει τον Άρη, επιθυμούσε να προσθέσει στο δυναμικό του τον ηγέτη της ΑΕΚ και η διοίκηση της Ένωσης, δελεασμένη από το υψηλό χρηματικό ποσό που πρόσφερε ο Δικέφαλος του Βορρά, είχε συμφωνήσει να τον παραχωρήσει. Λογάριαζε όμως χωρίς τον κιτρινόμαυρο κόσμο: μετά τη λήξη ενός αγώνα εκείνη τη χρονιά, 1000 περίπου άτομα πολιόρκησαν τους διοικούντες και τους απείλησαν πως αν πουλήσουν τον Γκέκο, αυτοί θα κάψουν το γήπεδο! Ο Μηνάς συνέχισε να αγωνίζεται με τα κιτρινόμαυρα…

Το διαζύγιο και η πρώτη φορά ως αντίπαλος
Στην εισαγωγή του αφιερώματος, παρομοίασα το Μηνά Γκέκο με το Θωμά Μαύρο, καθώς και οι δύο υπήρξαν τα σύμβολα μιας ολόκληρης ΑΕΚτζήδικης γενιάς. Δυστυχώς η ομοιότητα εκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο οι κιτρινόμαυρες διοικήσεις φέρθηκαν στους δύο αυτούς παίκτες. Το καλοκαίρι του 1991, οι διοικούντες του τμήματος μπάσκετ του Δικεφάλου έκριναν πως ο αρχηγός της ομάδας δεν της ήταν πλέον απαραίτητος και δεν του ανανέωσαν το συμβόλαιο. Παράλληλα διέρρευσαν στον Τύπο, πως ο Γκέκος δήθεν δημιουργούσε προβλήματα στα αποδυτήρια και επιθυμούσε να πάρει μεταγραφή σε άλλη ομάδα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Μηνάς αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση συνεργασίας του Παναθηναϊκού και υπέγραψε συμβόλαιο με το Τριφύλλι. Αυτή θα ήταν ουσιαστικά και η πρώτη φορά που θα «έβγαζε» χρήματα από την ενασχόλησή του με το μπάσκετ, καθώς στην ΑΕΚ αμείβονταν πενιχρά, ενώ η κιτρινόμαυρη διοίκηση του χρωστούσε 13,5 εκατομμύρια δραχμές, δεδουλευμένα τα οποία μένοντας ελεύθερος, τα χάρισε!

Όλοι ανέμεναν πλέον την επιστροφή του Μηνά στο «Γεώργιος Μόσχος» ως αντιπάλου. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να συντελεστεί μόλις στην 1η αγωνιστική της νέας σεζόν. Μπαίνοντας στο κλειστό, ο Γκέκος γνώρισε την αποθέωση από το κοινό της ομάδας, και παρότι ντυμένος στα πράσινα, ανέμισε ένα κιτρινόμαυρο κασκόλ, σε ανταπόδοση της αγάπης που εισέπραξε. Κατά τη διάρκειά του αγώνα όμως, έβαλε στην άκρη το συναίσθημα και με 28 πόντους εκτέλεσε την πρώην ομάδα του και οδήγησε στη νίκη τον Παναθηναϊκό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταστραφεί το κλίμα στις κερκίδες και πολλοί οπαδοί να αρχίσουν να του πετάνε κέρματα και να τον καθυβρίζουν! Η απάντηση του Μηνά ήταν «Να τα πείτε στη διοίκηση αυτά»…



Προπονητική καριέρα
Στον Παναθηναϊκό ο Γκέκος έμεινε τρία χρόνια, ως το καλοκαίρι του 1994, όταν και αποφάσισε να επιστρέψει στην Ένωση για μία σεζόν, για να κλείσει την καριέρα του ως παίκτης. Συνέχισε και την επόμενη σεζόν στην ΑΕΚ, από το πόστο πλέον του βοηθού προπονητή. Τη σεζόν 1996-97 ταξίδεψε στις ΗΠΑ για επιμόρφωση και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβε βοηθός του Λευτέρη Σούμποτιτς στον Παναθηναϊκό, συμβάλλοντας στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων. Η σεζόν 1999-2000 τον βρήκε πρώτο προπονητή στον Έσπερο, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στην Α2, στον Απόλλωνα Πάτρας (2001-02) και στου Παπάγου (2003-04). Ακολούθησε η συμμετοχή του στο προπονητικό τημ του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι (2005-06) και του Λούκα Παβλίσεβιτς στον Πανιώνιο (2007-08). Στους κυανέρυθρους διετέλεσε και πρώτος προπονητής για τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν 2007-08.

Τον Ιανουάριο του 2010 αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας: να σώσει την αγαπημένη του ΑΕΚ από την πορεία υποβιβασμού που διέγραφε στην Α1. Οδήγησε την ομάδα σε ολόκληρο το β’ γύρο και από την τελευταία θέση, με ρεκόρ νικών-ηττών 3-10, την ανέβασε στη δέκατη, πετυχαίνοντας τις διπλάσιες νίκες. Η επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών και τη νέα σεζόν. Με το πέρας του α’ γύρου όμως, με την ομάδα να βολοδέρνει και πάλι στα χαμηλά και τη διοίκηση να αποδεικνύεται ανεπαρκής, ο Γκέκος παραιτήθηκε. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2…


STATS & TRIVIA
Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της ΑΕΚ.

Αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα για 19 σεζόν (1976-1995), σημειώνοντας συνολικά 6.131 πόντους.

Ειδικότερα στην Α1 (1986-1995), συμμετείχε σε 187 αγώνες και πέτυχε 2.592 πόντους (13,9 π/α).

Το 1988 αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ της Α1 πίσω από τον ασύγκριτο Νίκο Γκάλη.

Φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο 52 φορές, σημειώνοντας συνολικά 145 πόντους (2,8 π/α). Ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας που κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς και τους Βαλκανικούς Αγώνες του 1979.

Σε συλλογικό επίπεδο έχει κερδίσει δύο κύπελλα Ελλάδας, ένα με την ΑΕΚ (1981) και ένα με τον Παναθηναϊκό (1993).

Ως πρώτος προπονητής της ΑΕΚ σε 28 αγώνες έχει ρεκόρ 10 νικών - 18 ηττών.




3 σχόλια :

  1. Τι να σου πω. Με Θωμά και Μηνά μου πάτησες τις πιο ευαίσθητες κιτρινόμαυρες χορδές.
    Άψογο, τέλειο, πέρα για πέρα αληθινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας