Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Mythbuster: Όταν έπεσαν το δακρυγόνο και τα φώτα...


Η στήλη αναβιώνει με ένα αφιέρωμα σε δύο από τους μεγαλύτερους μύθους που έχει κατασκευάσει το γραφείο προπαγάνδας του ΟΣΦΠ, σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να σπιλώσει το όνομα της ΑΕΚ και να «δικαιολογήσει» τις πάσης φύσεως ανομίες της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, ως «ανταπόδοση» για δήθεν αδικίες που υπέστη την περίοδο 1987-1996. Αναφέρομαι στα δύο ματς ΑΕΚ-ΟΣΦΠ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που διακόπηκαν και επαναλήφθηκαν, το ένα λόγω ρίψης δακρυγόνου και το άλλο λόγω πτώσης του ρεύματος. Ας δούμε αναλυτικότερα:


13 Ιανουαρίου 1991 – Το δακρυγόνο

Ο ερυθρόλευκος μύθος συνοψίζεται ως εξής: «Στο 84ο λεπτό του αγώνα και ενώ ο Ολυμπιακός προηγούνταν με 1-2, οι ΑΕΚτζήδες πέταξαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο ένα δακρυγόνο για να διακοπεί το παιχνίδι και να μη χάσει η ομάδα τους και μείνει πίσω στο πρωτάθλημα. Σκανδαλωδώς η ΕΠΑΕ διέταξε την επανάληψη του παιχνιδιού και όχι τη συνέχισή του από το 84’, για να μας κερδίσει η ΑΕΚ, να πάρει εκείνη το πρωτάθλημα και όχι εμείς»

Η αλήθεια: Καταρχάς εκείνη τη χρονιά η ΑΕΚ, όχι μόνο δεν πήρε το πρωτάθλημα, αλλά ήδη από τη 15η αγωνιστική (κατά την οποία συναντήθηκαν ΑΕΚ-ΟΣΦΠ) είχε τεθεί εκτός διεκδίκησης του τίτλου (ευρισκόμενη 7 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟ με σύστημα βαθμολόγησης 2-1-0 και έχοντας ήδη υποστεί πέντε ήττες). Δεν υπήρχε κανένας λόγος να «σαμποταριστεί» από πλευράς ΑΕΚ το συγκεκριμένο παιχνίδι. Τι πραγματικά συνέβη: Από τις 9 του μήνα και μέχρι την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, η Αθήνα συγκλονιζόταν από διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης, εξαιτίας της δολοφονίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από ακροδεξιά στοιχεία στην Πάτρα. Εν μέσω των διαδηλώσεων ξέσπασαν οι κλασικές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των αυτοαποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών». Η «βεντέτα» δεν έμεινε στους δρόμους, αλλά μεταφέρθηκε και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο γινόταν αντιληπτή αστυνομική παρουσία, όπως για παράδειγμα στα γήπεδα. Έξι λεπτά πριν λήξει ο αγώνας και ενώ το σκορ ήταν 1-2, εκτοξεύτηκε από το δρόμο, έξω από το γήπεδο, ένα δακρυγόνο με προορισμό τις θύρες 9-11, τη Σκεπαστή. Κατά μία εκδοχή το δακρυγόνο προήλθε από άντρες των ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες, τον διευθυντή της αστυνομίας, αλλά και τον πρόεδρο της ΑΕΚ τότε, Στράτο Γιδόπουλο, ήταν πράξη προβοκάτσιας ενάντια στην αστυνομία από πλευράς «αντιεξουσιαστικών στοιχείων». Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη ΑΕΚ δεν έφερε (και δε θα μπορούσε να φέρει) καμία ευθύνη. Ο κανονισμός της ΕΠΑΕ τότε προέβλεπε ρητά πως σε περίπτωση διακοπής αγώνα, χωρίς την ευθύνη κάποιας ομάδας, ο αγώνας επαναλαμβανόταν από την αρχή. Ο αγώνας επαναλήφθηκε στη Ρόδο, η ΑΕΚ νίκησε 1-0, αλλά το αποτέλεσμα αυτό, ούτε έβαλε ξανά την Ένωση στο παιχνίδι του τίτλου, ούτε έθεσε εκτός διεκδίκησης τον 2ο Ολυμπιακό. Αν οι γαύροι θέλουν να μάθουν πώς έχασαν το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, ας θυμηθούν το εντός έδρας παιχνίδι τους με τον Αθηναϊκό και ας ρωτήσουν τον «απαταιώνιο» συνέταιρό τους ΠΑΟ και τον «Θαλή από το Ρέθυμνο»!


24 Οκτωβρίου 1993 – Τα φώτα

Ο ερυθρόλευκος μύθος εν συντομία: «Ο Ολυμπιακός νικούσε μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα τελευταία λεπτά οι ΑΕΚτζήδες έκοψαν το ρεύμα στο γήπεδο για να διακοπεί το ματς. Αν είχαμε πάρει εκείνη τη νίκη, θα παίρναμε και το πρωτάθλημα»

Η αλήθεια: Κρατώντας ακόμα την κοιλιά μου από τα γέλια, μην μπορώντας να πιστέψω ότι θα μπορούσαν να βρεθούν ποτέ άνθρωποι να ξεπεράσουν τον Γκέμπελς, παραθέτω τα πραγματικά γεγονότα: Το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου του 1993, ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής είχε ταλαιπωρηθεί από αλλεπάλληλα μπλακ άουτ. Διακόπηκε ο αγώνας μπάσκετ Περιστέρι-ΠΑΟΚ, ενώ μεταξύ άλλων το ρεύμα είχε πέσει μέχρι και στο Κοινοβούλιο! Στο 83ο λεπτό του αγώνα ΑΕΚ-ΟΣΦΠ, μπλακ άουτ υπέστησαν και οι προβολείς του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο τότε διευθυντής του γηπέδου, Σταύρος Μαργετής, έχοντας προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει την παρουσία συνεργείου της ΔΕΗ στον υποσταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας. Το μπλακ άουτ κράτησε 25 λεπτά, αλλά όταν τελικά το ρεύμα επανήλθε, διαπιστώθηκε ότι είχε προκληθεί βραχυκύκλωμα, ο διακόπτης των προβολέων είχε καεί και έτσι τα φώτα ήταν αδύνατο να ξανανάψουν. Και ερχόμαστε τώρα στο καλύτερο μέρος της υπόθεσης: την ώρα της διακοπής, το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1 και όχι υπέρ του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι μάλιστα βρίσκονταν σε δεινή θέση, αφού έπαιζαν με παίκτη λιγότερο και είχαν κλειστεί στην περιοχή τους, μην μπορώντας να αντιδράσουν στο ανηλεές σφυροκόπημα που δέχονταν από τους κιτρινόμαυρους. Το 2-1 για την ΑΕΚ φαινόταν να είναι θέμα λεπτών, όμως δεν ήρθε ποτέ… Όπως και πριν 2 χρόνια, το ματς βάσει κανονισμού επαναλήφθηκε από την αρχή και αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός κέρδισε με 1-2. Καμία νίκη λοιπόν δεν εκλάπη και φυσικά κανένα …πρωτάθλημα! Η σεζόν 1993-94 βρισκόταν άλλωστε μόλις στην 9η αγωνιστική. Με τη νίκη του εκείνη ο ΟΣΦΠ βρέθηκε προσωρινά στην κορυφή στο +1 από την ΑΕΚ, όμως στην πορεία φάνηκε πόσο «λίγος» ήταν μπροστά στην αρμάδα του Μπάγιεβιτς και στο τέλος της σεζόν τερμάτισε 3ος στο -11 από τον πρωταθλητή Δικέφαλο.

3 σχόλια :

  1. Μια ερώτηση θέλω να κάνω πάνω στο θέμα με τα φώτα!? Οι βλάκες οι γαύροι ισχυρίζονται ότι αυτό με τα φώτα το είχαμε κάνει και σε ευρωπαίο παιχνίδι ισχύει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου γάβροι είναι ότι θέλουν λένε. Μάλλον εννοούν το παιχνίδι με την Κολωνία, που επειδή είχε πιάσει φωτιά στην Πάρνηθα και κόπηκαν καλώδια υψηλής τάσης, έπεσε το ρεύμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, και στη Νέα Φιλαδέλφεια.....Όσο για το μεταξύ μας που έπεσαν τα φώτα, τους παίζαμε μονότερμα, ήμασταν νομίζω 4 βαθμούς μπροστά στη βαθμολογία, είχαμε ισοφαρίσει πέντε λεπτά πριν με το Μητρόπουλο, το δεύτερο γκολ ήταν θέμα λεπτών και αυτοί λένε ότι φοβηθήκαμε την αρμάδα τους και ρίξαμε τα φώτα...Νούμερα. Την ίδια μέρα δεν είχε γίνει και το Περιστέρι-ΠΑΟΚ για τον ίδιο λόγο στο μπάσκετ, στο κλειστό του Περιστερίου, αλλά όλως περιέργως αυτό το ξεχνάνε...

      Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες αυτες πραγματικα ειναι ψευτες.....
    Στην σελιδα σου εχει γινει εκπληκτικη δουλεια και εχει υπαρξει ακριβες εξηγήσει σε πολλα πραγματα που τα διαστρεβλώνουν οι πουθεναδες...
    θα ηθελα ομως να φτιαξεις και κατι ακομα μεσα σε αυτη την σελιδα....
    Υπαρχουν στην σελιδα συγκρισεις και ακριβες αριθμοι με τις αλλες ομαδες στους αγωνες.... Πολυ καλη δουλεια...
    Φτιαξε και μια συγκριση με της αλλες ομαδες στην ιστορια....
    Ειναι μια πολυ καλη ιδεα αυτο που σου λεω...
    π.χ. Σε σύγκριση με τους πουθεναδες αυτη ιδρύθηκαν στο βοθρολιμανο απο δυο συλλογους τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και την Πειραϊκή Ένωση!
    Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ηταν ενας συνδεσμος που δεν ηταν μονο αθλητικος αλλα ειχε και διαφορα αλλα τμηματα π.χ. μουσικο τμημα..
    Φτιαγμενος απο πλουσιους που ζουσαν στο βοθρολιμανο!!!
    Η Πειραϊκή Ένωση ηταν ηταν η ομαδα της Τρουμπας...
    Αυτες η δυο ομαδες το 1925 συγχωνεύτηκαν και ιδρυσαν τον Όμιλο Φιλάθλων Πειραιώς...
    Η ίδρυση του αθλητικου αυτου σωματιου εγινε σε ενα απογευμα μεσα σε μια ταβερνα...
    Η επωνυμια της ταβερνας «Ταβέρνα του Μοίρα»... Για την ιστορια Ολυμπιακος συνδεσμος και οχι ομιλος οπως ηταν για μια δεκαετια φιλαθλον πειραιως ονομαστηκε μονιμα καπου στο 1935 και το ονομα Ολυμπιακος δοθηκε λιγο πριν το 1940...
    Η Α.Ε.Κ. από το 1294 που ιδρυθηκε απο τις σταχτες της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας λεγοταν παντα Αθλητικη Ενωση Κωνσταντινουπολης... Εχει βραβευτει απο τον πατριαρχειο της Κωνσταντινουπολης για την προσφορα της στην Ιστορια...
    Αυτα αμα θες επικοινωνηστε μαζι στο papaslemmy@gmail.com ειμαι αρρωστος ΑΕΚτζης και εχω μεγαλο κολλημα με την ιστορια ιδρυσης αθλητικον σωματειον... Και εχω φτασει στο σημειο να πηγαινω να διαβαζω αρχειο εφημεριδων μεσα σε βιβλιοθηκες του ελληνικου τυπου... Αυτα για την ωρα και τα ξαναλεμε.... Η σελιδα σου τα σπαει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας