Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Οι ευρύτερες νίκες της ΑΕΚ στις εγχώριες διοργανώσεις

Πριν από κάθε επίσκεψη της Ξάνθης στην έδρα της ΑΕΚ, στα πλαίσια της καθιερωμένης παρουσίασης των συνολικών μεταξύ τους αποτελεσμάτων, ειδική μνεία γίνεται στη νίκη με 8-0 που είχε πετύχει ο Δικέφαλος εναντίον των Ακριτών, το Δεκέμβριο του 1989. Με αφορμή αυτήν την 8άρα, ακολουθεί μίνι-αφιέρωμα στις μεγαλύτερες σε έκταση σκορ νίκες της ΑΕΚ στις εγχώριες διοργανώσεις.


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
11 Δεκεμβρίου 1989, ΑΕΚ 8-0 Ξάνθη
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το παιχνίδι της Ένωσης εναντίον των Ακριτών. Βρισκόμαστε στη 13η αγωνιστική της σεζόν 1989-90. Προερχόμενη από απώλεια βαθμών στο Βόλο κόντρα στον τοπικό Ολυμπιακό(1-1), η ΑΕΚ επιθυμεί πάση θυσία τη νίκη για να πάει με καλή ψυχολογία στο ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής με τον ΠΑΟ. Οι παίκτες του Μπάγιεβιτς θα πιάσουν διαστημική απόδοση και όχι απλώς θα επικρατήσουν του αντιπάλου τους, αλλά θα τον συντρίψουν με 8 τέρματα. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Γιώργος Χριστοδούλου που σημείωσε τρία γκολ, ένα εκ των οποίων με απίθανο εναέριο τακουνάκι (πολύ μεγάλο ταλέντο ο Χριστοδούλου, δυστυχώς αδίκησε τον εαυτό του και ποτέ δεν πραγματοποίησε την καριέρα που του άξιζε). Δις σκόραρε ο Τζίμης Πατίκας, ενώ από ένα γκολ πρόσθεσαν οι Φαμέλης, Οκόνσκι (με απευθείας φάουλ) και Καραγκιοζόπουλος (με πέναλτι).



9 Σεπτεμβρίου 1961, Αιγάλεω 0-8 ΑΕΚ
Ανάλογης έκτασης νίκη είχε ξανασημειώσει η ομάδα μας 28 χρόνια πριν. Ήταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1961-62 κόντρα στο Αιγάλεω, με πρωταγωνιστές τους Νεστορίδη-Σταματιάδη. Ο ανυπέρβλητος Νέστορας σημείωσε χατ-τρικ, ενώ το «βέλος» τρύπησε άλλες δύο φορές την εστία του Σίτυ. Ένα γκολ πέτυχε ο Γιώργος Πετρίδης, ενώ το σκορ άνοιξε και έκλεισε ο Γκούβας. Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, δυστυχώς η ΑΕΚ παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων στους επόμενους αγώνες και στο τέλος της σεζόν τερμάτισε 4η, πίσω από ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και Απόλλωνα.

10 Δεκεμβρίου 1992, ΑΕΚ 7-0 Κόρινθος
Το Στάδιο Νίκος Γκούμας υπήρξε απόρθητο φρούριο καθ’ όλη τη σεζόν 1992-93, αφού και οι 17 ομάδες που το επισκέφτηκαν για αγώνα πρωταθλήματος έφυγαν ηττημένες. Αντικειμενικό σκοπό των αντίπαλων ομάδων απέναντι στην αρμάδα του Μπάγιεβιτς αποτελούσε η αποφυγή διασυρμού. Πολλές δεν τα κατάφεραν και μία εξ αυτών ήταν η Κόρινθος. Διαβόητο τότε «παράρτημα» του Βαρδινογιάννειου ΠΑΟ, η ομάδα της Πελοποννήσου παραδόθηκε ολοκληρωτικά στις ορέξεις των κιτρινόμαυρων που την φιλοδώρησαν με 7 τέρματα. Από δύο γκολ πέτυχαν οι Δημητριάδης, Σλίσκοβιτς και Τσάρτας, ενώ ένα πρόσθεσε ο Τάσος Μητρόπουλος.



4 Νοεμβρίου 1996, Αθηναϊκός 0-7 ΑΕΚ
Στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1996-97, του πρώτου πρωταθλήματος της «παράγκας» και πρώτου της μετά-Μπάγιεβιτς εποχής, η ΑΕΚ δοκιμάζεται στο Βύρωνα ενάντια στον Αθηναϊκό. Έχοντας το τρομερό δίδυμο Νικολαϊδη-Κωστή σε μεγάλη φόρμα, η ΑΕΚ μετατρέπει την επικίνδυνη έξοδο σε πάρτυ: δύο γκολ ο Ντέμης, ισάριθμα ο «Έλληνας Κρόιφ» και κερασάκια στην τούρτα άλλα τρία τέρματα, ένα από σουτ του Κετσπάγια, ένα από απευθείας φάουλ του Κοπιτσή και ένα από πέναλτι του Τόνι Σαβέβσκι. Τη χρονιά εκείνη η ΑΕΚ έφτασε συνολικά τα 75 γκολ (καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος), από τα οποία τα 40, τα σημείωσε το δίδυμο Ντέμη-Κωστή (20 έκαστος). Φοβερές επιδόσεις που δυστυχώς ελέω «θείου» δεν συνοδεύτηκαν και από τίτλο…



ΚΥΠΕΛΛΟ
13 Σεπτεμβρίου 1970, ΑΕΚ 20-0 Κηπούπολη
Το κύπελλο θεωρείται ο «θεσμός των εκπλήξεων» αφού ουκ ολίγες φορές, οι λεγόμενοι «μικροί» του ποδοσφαίρου, έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν μια κακή βραδιά των «μεγάλων» και να τους αποκλείσουν. Κάποιες φορές όμως η διαφορά δυναμικότητας είναι τόσο μεγάλη, που το όνειρο των επίδοξων Δαυίδ, μετατρέπεται σε εφιάλτη. Κάτι τέτοιο συνέβη στον α’ γύρο του Κυπέλλου του 1971, όταν η ΑΕΚ συναντήθηκε με την ανίσχυρη Κηπούπολη και την κονιορτοποίησε με 20(!) γκολ. Επτά(!) τέρματα πέτυχε ο πρώην άσος του ΠΑΟ Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, χατ-τρικ για τους Σκευοφύλακα, Πομώνη και Λαβαρίδη, ενώ «μόνο» ένα γκολ σημείωσαν οι Παλασίδης, Θεοδωρίδης, Βεντούρης και Μίμης Παπαϊωάννου. Φανταστείτε να έπιανε τα γνωστά στάνταρ απόδοσης ο Μίμης, πού θα είχε σταματήσει ο δείκτης του σκορ…

9 Οκτωβρίου 1949, ΑΕΚ 12-0 Νίκη Αμπελοκήπων
Στο δρόμο για την κατάκτηση του Κυπέλλου του 1950, η παρέα των Μαρόπουλου, Τζανετή, Πούλη, Δελαβίνια και των άλλων αστεριών συνέτριψε με μια ντουζίνα γκολ την αδύναμη Νίκη Αμπελοκήπων, πετυχαίνοντας τη δεύτερη (τότε) ευρύτερη νίκη στην ιστορία του Κυπέλλου, μετά το 13-0 του ΟΣΦΠ επί του Ηρακλείου το 1939.

30 Σεπτεμβρίου 1970, ΑΕΚ 10-0 Αγία Ελεούσα
Άλλη μια επιβλητική νίκη για την ΑΕΚ της σεζόν 1970-71 στο θεσμό του Κυπέλλου, μετά την 20άρα(!) στην Κηπούπολη. Σκόρερ αυτήν την φορά οι Μίμης Παπαϊωάννου(4), Κώστας Νικολαϊδης(2), Γιώργος Λαβαρίδης(2), Ανδρέας Παπαεμμανουήλ(1), Παναγιώτης Βεντούρης(1). Η ΑΕΚ συνέχισε τις θεαματικές της εμφανίσεις μοιράζοντας 4άρες, 5άρες και 6άρες, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όπου ατυχώς αποκλείστηκε σε νοκ-άουτ ματς στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ. Κρίμα καθώς χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για την συμπλήρωση του νταμπλ εκείνης της περιόδου.

6 Νοεμβρίου 1985,  ΑΕΚ 10-0 Ηλιούπολη
«Βροχή, χαλάζι, Μάρτον Εστερχάζι». Το απόγευμα εκείνο του Νοέμβρη του 1985 ο Μαγυάρος άσος της ΑΕΚ έκανε τα πάντα για να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο του προς τιμήν του συνθήματος. Στο ’15 άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, στο ’27 σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ και στο ’38 συμπλήρωσε το χατ-τρικ με σουτ. Άξιοι συμπαραστάτες του «Κόμη» οι Σάντμπεργκ, Δίντσικος και Μπαλής (από δύο γκολ ο καθένας), ενώ σκόραρε και ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος. Τη σεζόν εκείνη, η ΑΕΚ έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο ΠΑΟ.

11 Δεκεμβρίου 1960, ΑΕΚ 9-0 ΑΕ Καισαριανής
Ισχυρότατη η ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, δεν άφησε κανένα περιθώριο στο σωματείο της Καισαριανής που για λίγο γλίτωσε την ήττα με διψήφια διαφορά τερμάτων. Τρία τέρματα σημείωσε ο Τσαχουρίδης, δύο ο Ανδρέας Σταματιάδης και ο Χρήστος Άμπος και από ένα οι Δεμίρης και Εμμανουηλίδης. Η πορεία της ΑΕΚ στο Κύπελλο εκείνης της σεζόν συνεχίστηκε εντυπωσιακά με 4άρες και 5άρες και τον Νεστορίδη να σκοράρει ακατάπαυστα, μέχρι που διακόπηκε άδοξα στην προημιτελική φάση με ήττα από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.

3 Ιανουαρίου 1973, ΑΕΚ 9-0 Εθνικός Αστέρας
Η σεζόν 1972-73 δεν ήταν καθόλου καλή για την ΑΕΚ, με την ομάδα να τερματίζει 5η στο πρωτάθλημα και να αποκλείεται στο κύπελλο από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Πριν πέσει θύμα των «Ποντίων» πάντως, η Ένωση πρόλαβε να πετύχει μια ευρεία νίκη με 9-0 κόντρα στον Εθνικό Αστέρα. Τέσσερα γκολ σημείωσε ο Κώστας Νικολαϊδης, δύο ο Μίμης Παπαϊωάννου και από ένα οι Πομώνης, Καραφέσκος και Καρυπίδης.



4 σχόλια :

  1. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΛΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΜΕΡΕΣ ΕΙΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, το blog αυτό υπάρχει από τις 28 Ιουλίου 2011. Δεν ξεκίνησε τώρα και δεν υπάρχει κάποια "ομάδα παιδιών" πίσω του. Ένα άτομο το έστησε, το διαχειρίζεται και το ανανεώνει, ο υποφαινόμενος. Δεν είναι ένα ειδησεογραφικό blog για να ανανεώνεται συνεχώς. Εξάλλου δεν είμαι δημοσιογράφος, ούτε τον παριστάνω. Ό,τι βλέπεις μπροστά σου είναι πρωτίστως μια ερασιτεχνική προσπάθεια διάδοσης της Ιστορίας της ΑΕΚ και παρουσίασης στατιστικών στοιχείων σχετικών με την ομάδα μας, από το προσωπικό μου αρχείο. Ενίοτε, εξωτερικεύω και κάποιες προσωπικές απόψεις/εκτιμήσεις ως προς τα αγωνιστικά και διοικητικά τεκταινόμενα. Κάθε φορά που έχω ελεύθερο χρόνο, θα ανεβάζω κάποιο καινούριο άρθρο. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου μεταξύ δύο αναρτήσεων μεσολάβησε μία μέρα, άλλες ένας μήνας. Λυπάμαι αν περίμενες κάτι διαφορετικό, προφανώς δεν είσαι στο σωστό μέρος.
      Κιτρινόμαυρους χαιρετισμούς!

      Διαγραφή
  2. ΚΑΤΑΛΑΒΑ, ΟΚ. ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είτε από Αλεξανδρούπολη, είτε από Θεσσαλονίκη (είμαι φοιτητής στο ΑΠΘ).

      Διαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας