Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

London AEK FC


Διαβάζοντας τη λέξη «London», σίγουρα το μυαλό ταξιδεύει αμέσως στην αγγλική πρωτεύουσα. Παρόλο που και εκεί η καρδιά της ΑΕΚ χτυπάει δυνατά, χάρη στα παιδιά του ιστορικού club της Original, η στήλη σήμερα είναι αφιερωμένη στους ΑΕΚτζήδες ενός άλλου Λονδίνου, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στο Οντάριο του Καναδά.

Λονδίνο και Έλληνες στον Καναδά
Το καναδικό Λονδίνο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της επαρχίας του Οντάριο, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Θεμελιώθηκε το 1826 και ο πληθυσμός του σήμερα ανέρχεται σε περίπου 370 χιλιάδες άτομα. Στην πόλη υπάρχει από το 1936 οργανωμένη ελληνική κοινότητα.

Η μετανάστευση Ελλήνων στον Καναδά χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά κορυφώθηκε μετά τον Εμφύλιο, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Σήμερα στη βορειοαμερικανική χώρα ζούνε περίπου 215.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, εκ των οποίων οι μισοί είναι ελληνόφωνοι.

Η ίδρυση της τοπικής ΑΕΚ
Τέσσερα ξαδέρφια, γόνοι Ελλήνων μεταναστών, οι Γιάννης και Αλέξης Δρελιώζης και Γιάννης και Θέμης Κουζούνας, αποφάσισαν το 1998 να δημιουργήσουν μια δική τους ποδοσφαιρική ομάδα. Αρχικά, τα ονόματά που σκέφτηκαν θύμιζαν Ελλάδα: Hellas London ή Olympians London. Δεδομένου όμως ότι και οι τέσσερις, όσον αφορά το οπαδικό φρόνημα ήταν Ενωσίτες, αποφάσισαν να δώσουν στο σύλλογό τους το όνομά της αγαπημένης τους ομάδας: London ΑΕΚ FC. Αρωγοί στην προσπάθειά τους στάθηκαν η ελληνική κοινότητα της πόλης και η τοπική Εκκλησία, η οποία μάλιστα παραχώρησε ένα οικόπεδό της για να χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο από την ομάδα.

Δεκαετία γεμάτη τίτλους
Το αγωνιστικό ταξίδι της καναδικής ΑΕΚ ξεκίνησε από την τέταρτη κατηγορία του πρωταθλήματος Δυτικού Οντάριο (Western Ontario Soccer League - 3rd Division). Με πρωταγωνιστές δύο εκ των ιδρυτών της, τον τερματοφύλακα Γιάννη Δρελιώζη (που μεταξύ άλλων έπαιξε και στην Ελλάδα, στον Απόλλωνα Αθηνών, συμπαίκτης του Ντέμη) και τον παίκτη-προπονητή Θέμη Κουζούνα, η ομάδα μέσα σε τρία χρόνια ανέβηκε τρεις κατηγορίες (3rd, 2nd, 1st Div.) και το 2001 έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην Western Ontario Premier Division. Έκτοτε εξελίχτηκε σε μια από τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας, αναδεικνυόμενη οκτώ φορές πρωταθλήτρια και κατακτώντας παράλληλα (σε τοπικό πάντα επίπεδο) 7 κύπελλα και 5 λιγκ καπ.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου ήρθε το 2006, στα πλαίσια του (εθνικής εμβέλειας θεσμού) Open Canada Cup. Αν και ερασιτέχνες, οι παίκτες της ΑΕΚ London έφτασαν ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν δύσκολα από την επαγγελματική Toronto Lynx (η οποία αγωνίζεται στο αμερικάνικο πρωτάθλημα MLS), έχοντας προηγουμένως θριαμβεύσει στα προημιτελικά της ημιεπαγγλεματικής London City, που αγωνίζεται στο Εθνικό Πρωτάθλημα Καναδά. Σταθμό στην ιστορία του συλλόγου, αποτελεί η απορρόφηση του μικρότερου ελληνικού ποδοσφαιρικού σωματείου της πόλης, του Olympians London Ontario, το οποίο έκτοτε αγωνίζεται με την επωνυμία «ΑΕΚ Olympians» και παίζει το ρόλο της ομάδας «τσικό».

Οι πρωταγωνιστές μιλούν
Το Φεβρουάριο του 2009, το επίσημο περιοδικό της ΠΑΕ ΑΕΚ, το ΑΕΚ Empire, επικοινώνησε με τους Γιάννη Δρελιώζη και Θέμη Κουζούνα, στα πλαίσια αφιερώματος στις ΑΕΚ του εξωτερικού. Αξίζει να αναδημοσιεύσουμε μερικές από τις δηλώσεις τους:

Γιάννης Δρελιώζης: για την εποχή που βρισκόταν στην Ελλάδα: «Έχω ένα θείο που μένει στην Αθήνα και εκείνος με πήγαινε στο γήπεδο για να δω την ΑΕΚ. Θυμάμαι επίσης που όταν ήμουν στον Απόλλωνα και συνήθως βρισκόμουν εκτός αποστολής, πήγαινα στη Ριζούπολη να δω το πρώτο ημίχρονο και μετά έφευγα και πήγαινα στη Φιλαδέλφεια για να δω την ΑΕΚ». Για την αντιμετώπιση της AEK London από τους Έλληνες του Καναδά: «Στην αρχή κάποιοι Έλληνες, που υποστήριζαν άλλες ομάδες, παρεξηγήθηκαν, μόλις δώσαμε το όνομα ΑΕΚ. Τώρα όμως, όλοι μας υποστηρίζουν. Αν παίξουμε ένα μεγάλο παιχνίδι, μαζεύουμε 2-3 χιλιάδες κόσμο»

Θέμης Κουζούνας: για τη συμπαράσταση της ελληνοκαναδικής κοινότητας: «Αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι έχουμε κοντά μας όλους τους Έλληνες που ζουν εδώ. Στο Οντάριο είναι περίπου δέκα χιλιάδες, στο Τορόντο ξεπερνούν τις εκατό». Για το αν κρατάνε επαφή με το ελληνικό πρωτάθλημα: «Κάθε εβδομάδα μαθαίνουμε τι γίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το περασμένο καλοκαίρι ο αδερφός μου ήθελε να έρθει στην Ελλάδα για να δει τον Ντέμη, αλλά δεν τα κατάφερε. Ακόμη κι αν είμαστε μακριά, η σκέψη μας βρίσκεται πάντα στην πατρίδα μας, στους ανθρώπους μας εκεί και φυσικά στην ΑΕΚ».

H επίσημη ιστοσελίδα της London AEK FC: http://www.eteamz.com/LondonAEK/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας