Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Η ιστορία ενός εμβλήματος

Βασικό κομμάτι της ταυτότητας κάθε αθλητικού συλλόγου, πέρα από το όνομα και τα διακριτικά του χρώματα, αποτελεί το έμβλημά του. Εν αντιθέσει με την πλειονότητα των ελληνικών ομάδων, το σήμα κατατεθέν της ΑΕΚ δεν είναι απλά μια τυχαία εικαστική επινόηση κάποιου εκ των ιδρυτών της. Είναι κάτι πολύ παραπάνω: ένα σύμβολο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του λαού μας: ο βυζαντινός Δικέφαλος Αετός.

Προέλευση
Πολλές είναι οι εκδοχές για την μετάλλαξη του κλασικού μονοκέφαλου ρωμαϊκού αετού, που μαζί με το χριστόγραμμα και το σταυρό αποτελούσε ένα από τα συνηθέστερα σύμβολα της Ρωμανίας και των Ρωμαίων, σε δικέφαλο. Σύμφωνα με την κορυφαία βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η μεταβολή συντελείται με την επανάκτηση της Πόλης το 1261 ώστε να αποτυπωθεί ο διμέτωπος αγώνας που έπρεπε πλέον να διεξάγει η Ρωμιοσύνη για να επανακτήσει τα απολεσθέντα εδάφη της, δυτικά απέναντι στους Λατίνους, ανατολικά απέναντι στους Τούρκους. Στους αιώνες της οθωμανικής κατάκτησης ο δικέφαλος αετός συνδέθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο -με απόφαση των Οθωμανών σουλτάνων- είχε καταστεί η κεφαλή του υπόδουλου Γένους. Έτσι βρήκε σιγά-σιγά το δρόμο του για να ενταχθεί στη λαϊκή παράδοση, την τέχνη και τη συνείδηση των Νεοελλήνων, ειδικότερα αυτών που συνέχιζαν να ζουν υπό οθωμανική κυριαρχία και μετά την ίδρυση και επέκταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, δηλαδή των Κωνσταντινουπολιτών και των Μικρασιατών.


Τα πρώτα σχέδια
Στο πρώτο καταστατικό της Ένωσης αναφέρεται ότι σαν σφραγίδα του σωματείου στα σχετικά με αυτό έγγραφα θα χρησιμοποιείται ο φοίνικας. Ως έμβλημα στη φανέλα όμως εξαρχής επιλέχθηκε ο Δικέφαλος, ώστε να καταδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο η καταγωγή της νέας ομάδας. Από το 1924 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60 δεκάδες παραλλαγές του Δικεφάλου κόσμησαν την κιτρινόμαυρη. Απλοϊκά κατά βάση σχέδια, άλλοτε με μορφή θυρεού, άλλοτε περίκλειστα σε στρογγυλό περίγραμμα. Δεν ήταν λίγες οι φορές πάντως σ’ αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα που η ομάδα αγωνιζόταν χωρίς το σήμα, αφού η πρακτική της προσθήκης του στη φανέλα καθιερώθηκε πλήρως από το 1970 και έπειτα.
Μαρόπουλος, Κανάκης, Νεστορίδης

Ο θυρεός του 1970-1972
Ένα σχέδιο-σταθμός στην εξελικτική πορεία του εμβλήματος αφού θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις περισσότερες από τις μεταγενέστερες εκδοχές. Ο αετός είναι στεφανωμένος και στα δύο κεφάλια με κορώνες, στο αριστερό πόδι κρατά ξίφος, στο δεξί σκήπτρο, ενώ στη ράχη του για πρώτη φορά εμφανίζεται να φέρει λόγχες.
Κώστας Νικολαΐδης, 1971

Φτερά προς τα πάνω (1972-1975)
Το σχέδιο που ακολούθησε την επόμενη τριετία ήταν επίσης καινοτόμο αφού για πρώτη φορά τα φτερά του Δικεφάλου ανοίγουν προς τα πάνω.
Χρήστος Αρδίζογλου, 1975


Επιστροφή στο κλασικό μοτίβο (1975-1977)
Τα αντιστραμμένα φτερά ξανάδωσαν σύντομα τη θέση τους σε ένα σχέδιο περίπου ίδιο με αυτό του 1970, μόνο που πλέον δεν είχε τη μορφή θυρεού. Ο συνδυασμός ξίφος στο δεξί πόδι του αετού, υδρόγειος σφαίρα με σταυρό στο αριστερό θα συνοδεύει πλέον το Δικέφαλο στο υπόλοιπο της ζωής του. Να σημειώσουμε επίσης ότι κάτω από τον αετό αναγραφόταν το έτος ίδρυσης του συλλόγου.
Διονύσης Τσάμης, 1976


Τα τρία εμβλήματα της περιόδου Adidas (1977-1982)
Το 1977 η Adidas έγινε η πρώτη «επώνυμη» εταιρία ένδυσης που ανέλαβε προμηθευτής ρουχισμού της Ένωσης. Η συνεργασία διήρκεσε για πέντε χρόνια, μέχρι το 1982. Στο διάστημα αυτό η ομάδα χρησιμοποίησε τρεις διαφορετικές παραλλαγές του Δικέφαλου Αετού. Τη σαιζόν 1977-78 φορέθηκε αποκλειστικά η πρώτη, την επόμενη χρονιά προστέθηκε στο ενδυματολόγιο η δεύτερη, ενώ η τρίτη κυριάρχησε από το 1980 και έπειτα. Και οι τρεις αετοί έφεραν στα πόδια το ξίφος και την υδρόγειο σφαίρα με το σταυρό που στο Βυζάντιο υποδήλωνε την κοσμική και πνευματική εξουσία του αυτοκράτορα.

Η ομάδα του 1978-79 φορώντας την πρώτη βερσιόν
Μίης Δομάζος (με τη δεύτερη βερσιόν)
Η 3η βερσιόν του σήματος επί Adidas στο στήθος του Καραβίτη

Εποχή «Ζήτα» (1982-1989)
Από τις τρεις εκδοχές του σήματος της περιόδου Adidas, αυτή που «επιβίωσε» στην 7ετία κατά την οποία την ΑΕΚ «έντυνε» η εταιρία «Zita Hellas» του ιδιοκτήτη της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, ήταν και αυτή που λανσαρίστηκε τελευταία, με στυλιζαρισμένα τα φτερά και την ουρά. Στη φανέλα τυπωνόταν χωρίς το στρογγυλό περίγραμμα.
Χόκαν Σάντμπεργκ, Θωμάς Μαύρος, Μάρτον Εστερχάζι, 1985

Εποχή Diadora (1989-1993)
Το έμβλημα διαφοροποιήθηκε και πάλι το 1989, όταν το ντύσιμο της Ένωσης ανέλαβε η ιταλική Diadora. Το σχέδιο που προτιμήθηκε, ένας απλοϊκά σχεδιασμένος δικέφαλος με δύο σπαθιά και στεφανωμένος με σταυρό ανάμεσα στα κεφάλια, δεν ήταν άγνωστο στους Ενωσίτες. Είχε χρησιμοποιηθεί και παλιότερα ως έμβλημα της Βασίλισσας του ελληνικού μπάσκετ στη δεκαετία του ’60 (βλ. παρακάτω).
Στέλιος Μανωλάς, 1990

Ο θυρεός του 1993
Το καλοκαίρι του 1993, επιθυμώντας να συνδυάσει την επιτυχημένη πρώτη χρονιά του ως (συν)ιδιοκτήτης της ΠΑΕ με έναν αέρα εκμοντερνισμού, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να προβεί σε ριζικές στυλιστικές αλλαγές. Το έμβλημα μετατράπηκε και πάλι σε θυρεό, με το όνομα της ομάδας να αναγράφεται πλέον σε ξεχωριστό άσπρο πλαίσιο, ενώ κάτω από τον αετό προστέθηκε για πρώτη φορά η ένδειξη «F.C.». Ένα άλλο καλοκαίρι, 20 χρόνια αργότερα, με την ομάδα να υποβιβάζεται στη Γ’ Εθνική και τον «Τίγρη» να αναλαμβάνει και πάλι διοικητικός της ηγέτης, το σχέδιο υποβλήθηκε σε δύο μικροτροποποιήσεις: η γραμματοσειρά λέπτυνε, ενώ η υδρόγειος με το σταυρό ξαναέγινε ευδιάκριτη, αφού μέχρι τότε «κρυβόταν» πίσω από το φτερό.

Βασίλισσα
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι και το 1996 η μπασκετική ΑΕΚ λίγο-πολύ φορούσε τα ίδια εμβλήματα με την αντίστοιχη ποδοσφαιρική. Το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 και το αήττητο πρωτάθλημα της ίδιας χρονιάς κατακτήθηκαν με το σχέδιο που έμελλε να φορεθεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα επί Diadora. Τη δεκαετία του ’70 επικράτησε η πρακτική να μη ράβεται σήμα και απλά να αναγράφεται στη φανέλα με μεγάλα γράμματα το όνομα του συλλόγου. Τα εμβλήματα επέστρεψαν από το 1980 εναρμονισμένα κάθε χρονιά με τα αντίστοιχα ποδοσφαιρικά. (φωτό νο.1 = Κύπελλο Κυπελλούχων 1968, φωτό νο.2 = 1980, φωτό νο.3 = Κύπελλο Ελλάδας 1981, φωτό νο.4 = σαιζόν 1994-95)
αααααααααααααααα
ααααααααααααααα

αααααααα
αααααα


ααα
Με την ανάληψη της ΚΑΕ από τον επιχειρηματία Γιάννη Φιλίππου επιχειρήθηκε η δημιουργία ενός αμιγώς μπασκετικού εμβλήματος κατά τα πρότυπα του NBA. Το κιτς αυτό σχέδιο με την πορτοκαλί μπάλα και την «αμερικανιά» Eagles παρέμεινε μέχρι το 2004, όταν και τροποποιήθηκε αρκετά ώστε να μοιάζει με τον ποδοσφαιρικό θυρεό. Τη σαιζόν 2007-08, όταν οι Φιλίππου-Γρανίτσας αποστασιοποιήθηκαν πλήρως από τα τεκταινόμενα στη Βασίλισσα, η εικαστική έμπνευση του «Mr. ΦΑΓΕ» εγκαταλείφθηκε και το έμβλημα εξομοιώθηκε με αυτό του ποδοσφαίρου, με μόνη αλλαγή φυσικά την αντικατάσταση του F(ootball) C(lub) με το Β(asketball) C(lub).
Έμβλημα της Βασίλισσας από το 1997 ως το 2004
2004-2007
2007-2015

Στο μέσον της σαιζόν 2014-2015, στα πλαίσια της «αλλαγής σελίδας» με την ανάληψη της ΚΑΕ από το Μάκη Αγγελόπουλο, την επιστροφή της ομάδας στις υψηλές θέσεις της Α1 και την επανασυσπείρωση του κόσμου της, το έμβλημα της Βασίλισσας υποβλήθηκε σε ακόμα μία ριζική αλλαγή. Το άσπρο πλαίσιο στο θυρεό εξαφανίστηκε, το κίτρινο χρώμα έγινε πιο βαθύ, η μπάλα του μπάσκετ επανήλθε στο φόντο, αλλά διακριτικά αυτήν τη φορά, ο αετός ακολούθησε τα βήματα του αντίστοιχου ποδοσφαιρικού, με την υδρόγειο με τον σταυρό να επανεμφανίζεται, ενώ στο στήθος του προστέθηκαν δύο αστέρια που συμβολίζουν τα δύο Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης που έχει κατακτήσει ο σύλλογος, το 1968 στην Αθήνα και το 2000 στη Λωζάννη.


(Επισκεφτείτε και την ΑΕΚ Logos Gallery στη σελίδα του One love AEK στο facebook)

16 σχόλια :

  1. Να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι (κι αρκετοί παλαιοί επίσης). Ωραίο αφιέρωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα ως αρειανός να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για το σήμα της αεκ. Το άσπρο πλαίσιο στο ποδοσφαιρικό σήμα για ποιο λόγο προστέθηκε; Εμένα δε μου αρέσει καθόλου. Δε θα ήταν καλύτερα τα αρχικά ΑΕΚ να ήταν σε κίτρινο φόντο; Μάλιστα θα μπορούσατε να κάνετε το εξής. Το σήμα της αεκ να είναι μια ωραία βαθιά απόχρωση του κίτρινου (κι όχι αυτή η απαίσια πορτοκαλί-κεραμμυδί, υπερβολικά βαθιά κίτρινη απόχρωση, που εμφανίζεται πολλές φορές στις εφημερίδες κι αλλού) και το πλαίσιο με το ΑΕΚ να είναι κανονικό κίτρινο, για να δείξει την ενοποίηση και το σεβασμό προς όλες τις αποχρώσεις, που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει η αεκ. Αν και προσωπικά θα προτιμούσα το ανάποδο, δηλαδή το σήμα σε κανονικό κίτρινο όπως του Άρη και το πλαίσιο με το ΑΕΚ σε σκούρο κίτρινο. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι το σήμα σε ελαφρώς βαθύ κίτρινο και το πλαίσιο σε ακόμα πιο βαθύ κίτρινο. Τι γνώμη έχουν οι φίλοι της αεκ για την προσθήκη του άσπρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν με ξενίζει το άσπρο πλαίσιο, ίσως επειδή το έχω συνηθίσει, 20+ χρόνια πλέον. Προσωπικά αυτό που με χαλάει είναι η προσθήκη του "F.C." (και αναλόγως και του "Β.C.") κάτω από τον Αετό. Δε φτάνει που πρόκειται για πλεονασμό, είναι και σε ξένη γλώσσα. Ένας συνΕνωσίτης σε φόρουμ της ΑΕΚ το έχει χαρακτηρίσει ευστοχότατα "βλαχομπαρόκ". Θα ήθελα αντ' αυτού να αναγράφεται το έτος ίδρυσης του συλλόγου (1924) κάτω από το Δικέφαλο. Και μιας και είσαι Αρειανός, νομίζω το ίδιο συμβαίνει και με το έμβλημα του Άρη. Έχει το "F.C." κάτω από το θεό, είτε έχει το F δεξιά και το C αριστερά και το 1914 πουθενά. Κακόγουστο.

      Διαγραφή
  3. Ωραιο το αφιερωμα. Τη σεζον 1996-97 (την πρωτη του Ιωαννιδη) ειχαμε το κλασικο στρογγυλο σημα. Απο την επομενη, 1997-98 που πηγαμε τελικο Ευρωλιγκας, ειχαμε την "αμερικανια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως γίνεται να λες ως έβλημα στη φανέλα οταν δεν υπάρχει ούτε μία φανέλα της ΑΕΚ με δικέφαλο απ το 1924 μέχρι το 1930. Σήμα ήταν ο Φοίνικας, απλά όταν πήρατε χαμπάρι ότι το χρησιμοποιεί πρώτη η ΕΚΘ και μετά ο ΠΑΟΚ το βάλατε στη φανέλα. Το καταστατικό σας δεν λέει ΠΟΥΘΕΝΑ για δικέφαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φοίνικας ήταν και ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ η σφραγίδα που χρησιμοποιεί το σωματείο στα επίσημα έγγραφα που το αφορούν. Δεν είναι κάτι άγνωστο για όποιον γνωρίζει την ιστορία της ΑΕΚ ή ασχολείται με τα ενδοσωματειακά της. Άλλωστε η λεπτομέρεια αναφέρεται και στο ως άνω αφιέρωμα. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω σφραγίδα δεν έχει και δεν είχε ποτέ σχέση με το έμβλημα του συλλόγου. Επαναλαμβάνω ότι εξακολουθεί να αποτελεί τη σφραγίδα του σωματείου μέχρι σήμερα. Παραθέτω ενδεικτικά τα σχετικά αναφερόμενα σε διάφορα καταστατικά του σωματείου ανά τα χρόνια:
      https://html2-f.scribdassets.com/800koa0gn4povoo/images/17-a8a1fe81eb.jpg
      http://www.aek-live.gr/ntokoumento-to-episimo-katastatiko-tis-aek-tou-1970/#prettyPhoto/3/
      http://www.aek.com/news/images/katastatikoerasitexnikis.pdf
      Ιδού και το σχέδιο: http://www.aek.com/phpBB2/images/avatars/gallery/custom_avatars/claus_1.jpg

      Έμβλημα της ΑΕΚ με βάση κάθε προσφερόμενη πηγή αναφέρεται ανέκαθεν ο δικέφαλος αετός. Φωτογραφίες χωρίς το έμβλημα δεν είναι περίεργο που δεν βρίσκεις στα ξεκινήματα. Αυτό ισχύει σχεδόν για κάθε σύλλογο. Δεν είχαν τα σωματεία τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες για μαζική παραγωγή στολών μετά τυποποιημένων εμβλημάτων. Ραφτά -πολλές φορές στο χέρι- ήταν τα σήματα, ζήτημα αν μπαίνανε σε παραπάνω από ένα σετ εμφανίσεων. Η μονιμοποίηση του εμβλήματος καθιερώθηκε πλήρως σαν πρακτική στα ...70s.

      Όλη αυτή η παραφιλολογία που προσπαθείς να σηκώσεις νομίζω ότι οφείλεται σε αλλεργική σου αντίδραση σε καζούρα ΑΕΚτζήδων για το πρώτο έμβλημα του συλλόγου σου που ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι+πέταλο. Δεν πρέπει να κομπλεξάρεσαι γι' αυτό, ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία ομάδα είσαι που αλλάζει ριζικά το σήμα της στα πρώτα της χρόνια. Άλλες αλλάζουν χρώματα, άλλες όνομα (βλ. Παναθηναϊκός). Πάντα απορούσα με την ελαφρότητα συνοπαδών μου να χρησιμοποιούν σαν βασική καζούρα τέτοια γεγονότα. Μου θυμίζουν τις παρακμιακές εκμπομπές ραδιοφωνατζήδων και μυαλοπώληδων της Θεσσαλονίκης που απευθύνονται σε τόσο άμπαλους και "ανύπαρκτους" στα αθλήματα καθαυτά, ώστε ασχολούνται με οτιδήποτε παραθλητικό, με το κλασικό ύφος του αμόρφωτου παντογνώστη. Άμα θέλεις να κομπλεξαριστείς απέναντι στην ΑΕΚ, ρίξε ευχαρίστως μια ματιά στη χαώδη διαφορά στους τίτλους, τις μεταξύ μας νίκες, τις ευρωπαϊκές διακρίσεις, τα εν γένει αγωνιστικά επιτεύγματα, τους παικταράδες, την ποιότητα θεάματος που έχουν παρουσιάσει οι δύο σύλλογοι, τουλάχιστον στα δύο βασικά αθλήματα που ασχολείται ο Έλληνας (ποδόσφαιρο, μπάσκετ).

      Διαγραφή
    2. Πουθενα δεν αποδεικνύεται ότι ο δικέφαλος ήταν σήμα σου μεχρι το 1930. Το να μου βάζεις καταστατικά μετέπειτα χρόνων αποδεικνύει και την προπαγάνδα σου.

      Το καταστατικό σου, το πρώτο σου καταστατικό δεν αναφέρει πουθενά τον δικέφαλο. Ουτε υπάρχει επίσημη χρήση του, σε αντίθεση με το καταστατικο της ΑΕΚΘ (με την οποία δεν εχετε ουδεμια σχέση) στο οποίο υπάρχει. Μιλάμε για επίσημο έγγραφο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δείξει στο σήμα της μια ομάδα εκείνη την εποχή πέραν του καταστατικού και της φανέλας.

      Επίσης να σου αναφέρω ότι στα καταστικά του ΟΣΦΠ και το Απόλλωνα αναφέρει και πάλι μόνο σφραγίδα και όχι σήμα/εμβλημα και είναι αυτά που γνωρίζουμε όλοι.

      http://www.paokfc.gr/wp-content/gallery/istoria/24-time.jpg (καταστατικο ΑΕΚΘ)

      Όσο για το ψέμα σου περί ραψίματος δεν στέκει. Απόδειξη ότι τόσο ο ΠΑΟΚ τόσο η ΑΕΚΘ μπορούσαν και έραβαν τα σήματα τους από το 1925 κιόλας! Είτε πέταλο είτε δικέφαλος, τα βλέπεις μια χαρά. Οπότε μη μου δίνεις γελοίες δικαιολογίες, γιατί αναλόγως θα σε αντιμετωπίζω. Μπορώ να σου βρω ακόμα και φωτογραφίες του ΠΑΟ με τριφύλλι το 1925 καθώς και του Ατρομήτου με το αστέρι. Συνεπώς άσε την προπαγάνδα σου κατά μέρος περί ραψίματος ψεύτη (ολες οι φωτο πριν το 1929!)
      http://www.paokfc.gr/wp-content/gallery/istoria/35.jpg

      http://www.paokfc.gr/wp-content/gallery/istoria/62.jpg

      https://thecaller.gr/wp-content/uploads/2018/03/%CE%A0%CE%91%CE%9F%CE%9A-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1.jpg


      http://1.bp.blogspot.com/-eDktlPR9um0/TzJawwSKpvI/AAAAAAAAGcE/CpLVHWvhTXs/s1600/2012020800611_154647782_type11878.jpg


      ΥΓ Αφού δεν ράβατε όπως λες απάντησε μας γιατί οι δρομείς της ΑΕΚ έχουν αυτό στο σήμα

      http://www.aek-live.gr/wp-content/uploads/2016/01/page.jpg

      και γιατί ο Νεγρεπόντης φοράει φανέλα με σήμα κάτι ακατανόητο (πάντως όχι δικέφαλο, όπως είδαμε παραπάνω η ΑΕΚΘ μια χαρά το έραβε το 1925).


      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/03/Kostas-negropontis.jpg



      Διαγραφή
    3. Ημιμαθής, αγενέστατος, κομπλεξικός. Όπως ακριβώς ονειρευόμαστε τον Παοκσή του 2018. Ευχαριστώ που υπάρχεις και δίνεις το κακό παράδειγμα.

      Τα ελληνικά μου ευτυχώς είναι πολύ καλά. Δεν έχω γράψει ότι το σήμα "δεν ραβόταν", ποτέ και γενικά, αλλά ή έχεις πρόβλημα κατανόησης απλών προτάσεων, οπότε συνιστώ επιστροφή στο δημοτικό σχολείο ή δόλια διαστρεβλώνεις ό,τι διαβάζεις. Επίσης η επισύναψη των συνδέσμων εξηγώ σε τι αφορά, στην δήθεν "αποκάλυψη" εκ μέρους σου περί του φοίνικα.

      Αν η μιζέρια σου καταπραϋνεται με ιστορίες τρέλας, να μη σου τη χαλάσω. Πίστευε ό,τι στα κομμάτια θέλεις. Τράβα στο παοκμάνια ή όπου αλλού μαζεύεστε για να ανταλλάξετε τις αδυσώπητες αλήθειες σας και άσε με εδώ να παλεύω να διατηρήσω μια σοβαρότητα και ένα επίπεδο.

      Διαγραφή
    4. Λοίπον μπουγάτσα ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έχουμε και λέμε:

      1) Η φανέλα που φοράει ο Νεγρεπόντης είναι της Sporting Club de Douai, γαλλική ομάδα που αγωνιζόταν τη χρονιά 1925-26

      Ορίστε: https://sport-retro.gr/wp-content/uploads/2020/06/negrepontis.jpg

      Ορίστε και η φώτο που λες: https://en.wikipedia.org/wiki/Kostas_Negrepontis#/media/File:Kostas-negropontis.jpg

      2) Η ΑΕΚ είχε ανέκαθεν (ακόμα και τώρα) σαν σφραγίδα το Φοίνικα. Όπως ανέκαθεν είχε και σαν σήμα το ΔΙΚΕΦΑΛΟ (και οχι τη μαρκα των τσιγαρων) οπως αποδυκνύεται και απο το παρακάτω καταστατικό: https://www.enwsi.gr/wp-content/uploads/2020/06/image.png

      Οπότε σταμάτα να τρως αμάσητο το σανό που σου πούλησε ο Δούκας τον οποίο είχες το θράσος να ρθεις να μας τον πουλήσεις κ εμάς εδω.

      Έλα αρκετά ασχοληθήκαμε. Ομαδούλα γειτονιάς.

      Διαγραφή
  5. μπλαμπλαμπλα για την ουσία τίποτα.

    Πρώτο καταστατικό δεν αναφέρει δικέφαλο αλλά έχει φοίνικα. Και δύο φανέλες παρουσιάζουν κάτι άλλο αλλά όχι δικέφαλο.

    εσύ πες μας για μεταγενέστερες "αποδείξεις" από τα καταστατικά του 70.
    Μέχρι να μας βρεί φωτογραφία του 1924 ή άλλο αποδεικτικό κατά της γέννηση του συλλόγου που να έχει τον δικέφαλο, είσαι απλά ψεύτης και παραχαράκτης (όπως σας έμαθε η φλορίτζιναλ).

    Τους χαρακτηρισμούς για κομπλεξ και μιζέρια στα επιστρέφω. Άλλωστε αν ήμουν μίζερος θα δεχόμουν να ρίξω την ομάδα μου στην Γ έναντι αμοιβής, όπως εσείς.

    Ααα ναι ξέχασα. Το πως "ονειρεύεστε" τον ΠΑΟΚτσή του 2018 ποσώς μας ενδιαφέρει, ουδέποτε πήραμε συμβουλές από νεόκοπους οπαδούς με ΑΦΜ, όπως το 2010 αυτοχαρακτηριζόσασταν. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή μιλάς για ψεύτες και παραχαράκτες, αν κάνεις μια αναζήτηση στο ίντερνετ με ΑΕΚ 1925 θα βρεις φωτογραφία της ομάδας εκείνη τη χρονιά, με το δικέφαλο αετό κανονικά, απλά ραμμένο στις εμφανίσεις δυο τριών παικτών, ακριβώς επειδή όπως σου εξήγησε και ο George k. τότε ήταν δύσκολο να ραφτούν οι φανέλες και είχε και κόστος. Αν ρωτήσεις και κανένα παλιό Παοκτζή, όχι από αυτούς που μαζεύτηκαν στην Τούμπα την τελευταία δεκαετία, θα σου εξηγήσει και θα σου πει και για το αν η ΑΕΚ είχε σήμα το δικέφαλο αετό ή το φοίνικα...Έχεις μπερδέψει απλά πράγματα, τη διαφορά σφραγίδας σωματείου και εμβλήματος...Οπότε πριν μιλήσεις μάθε ή ψάξε, αν και το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο...Επίσης αν ψάχνεις για ΑΦΜ και αλλαγές ονόματος, μπορείς να ρωτήσεις το Μπάνε Πρέλεβιτς να σου πει πώς ονομαζόταν το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου σας το 2004. Μήπως έχεις ακούσει κάτι για ΚΑΕ ΠΑΟΚ 2004??? Ένα από τα πολλά κυνηγημένα από την πολιτεία τμήματά σας που του έσβησαν χρέη με νομοθετική ρύθμιση, αλλιώς υποβιβαζόταν στα τοπικά...Αν και η συζήτηση για ΑΦΜ είναι απλά αστεία και μόνο στον ΠΑΟΚ την πιπιλάνε επειδή δεν έχουν και κάτι άλλο να αντιτάξουν γενικά σαν ομάδα. Υπάρχει σύλλογος, με τμήματα ( μπάσκετ, ποδόσφαιρο, χάντμπολ κλπ). Το αν αλλάζει ΑΦΜ κάποιο από αυτά, δε σημαίνει ότι επανιδρύεται ο σύλλογος, όπως σας λένε τα ΜΜΕ της ομάδας σας. Χαλαρώστε λίγο στον ΠΑΟΚ και αντιληφθείτε το μέγεθός σας. Εδώ στην Αθήνα που ζω είστε πιο λίγοι και από τους οπαδούς του Ατρομήτου, οπότε πραγματικά πιστεύεις ότι ασχολείται κανείς σοβαρά μαζί σας?? Στη ζωή μου όσους γνώρισα και ήταν ΠΑΟΚ ήταν παιδιά από το στρατό, δεν έχω γνωρίσει παραπάνω από 10 συνολικά..Μάθε λοιπόν όταν μπαίνεις σε σελίδες που ανήκουν σε άλλες ομάδες, πρώτα να σέβεσαι και έπειτα να ξέρεις τί λες..Ανοησίες στα site του ΠΑΟΚ, μήπως και κερδίσεις και κανένα εισητήριο αγώνα σας με έκπτωση, όπως σας δίνανε φέτος πριν τον τελικό κυπέλλου και γέλαγε ο κόσμος......

      Διαγραφή
    2. Ρε παοκτζη είχατε καλύτερες ράφτες εσεις εκεί στο βορρά ..οταν αφήσατε το τριφυλλι ..ήρθες να μας πεις ότι σας πηραμε και τον αετό ψεύτη .για πες μας ρε γυφτε γιατί έχεις το ασπρόμαυρο στην φανέλα και ποια ομάδα στην πόλη σου έχει το κίτρινο του Βυζαντίου ;;; Ήρθε το παοκακι να μας πουλήσει προπαγάνδα και να κάνει το άσπρο μαύρο ..

      Διαγραφή
  6. Ρε παοκτζη είχατε καλύτερες ράφτες εσεις εκεί στο βορρά ..οταν αφήσατε το τριφυλλι ..ήρθες να μας πεις ότι σας πηραμε και τον αετό ψεύτη .για πες μας ρε γυφτε γιατί έχεις το ασπρόμαυρο στην φανέλα και ποια ομάδα στην πόλη σου έχει το κίτρινο του Βυζαντίου ;;; Ήρθε το παοκακι να μας πουλήσει προπαγάνδα και να κάνει το άσπρο μαύρο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας. Μεχρι το 1931 το σημα της αεκ ηταν ο φοινικας και μετα ο δικεφαλος αετος, καλα τα λεει ο παοκτζης. Το εχει πει και ο προεδρος της αεκ ο λακης νικολαου. Δεν καταλαβαινω για ποιο λογο το κρυβετε. Ο παοκ χρησιμοποιει τον δικεφαλο αετο απο το 1929 οταν και απορροφησε την αεκ θεσαλλονικης, η οποια καμια σχεση δεν εχει με την αεκ αθηνων. Το μητρικο σωματείο του παοκ (αλλα και της αεκ θεσ/κης) ειναι η ενωση κωνσταντινουπολιτων θεσσαλονικης που εχει ετος ιδρυσης το 1924. Επισης ο παοκ ειναι ο αποκλειστοκος επίσημος συνεχιστης του ερμη κων/πολης(1885), η αεκ δεν αναφερεται πουθενα. Διαβαστε τα επισημα αρχεια του τουρκικου ποδοσφαιρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Τι ακριβώς υποτίθεται ότι έχει πει ο Νικολάου; Πού, πότε; Με παραπέμπεις στο ηχητικό ή τηλεοπτικό ή γραπτό ντοκουμέντο; Κάποια πηγή; Μπα ε;
      -Ποια είναι "τα επίσημα αρχεία του τουρκικού ποδοσφαίρου"; Και τι σχέση έχουν με όλα τα ανωτέρω;

      Για τον ΠΑΟΚ δεν ξέρω, αλλά εσύ σίγουρα είσαι "αποκλειστοκος". Το τρολάρισμα θέλει ταλέντο. Δυστυχώς δεν το διαθέτεις. Πες να περάσει ο επόμενος.

      Διαγραφή
  8. Αποκλειστικος ηθελα να γραψω. Εγω ουτε εβρισα ουτε ειρωνευτηκα κανεναν. Και να λεμε αληθειες οχι να κανουμε προπαγανδα, Ελληνες ειμαστε. Αφου δεν μπορεις να ψαξεις μονος σου,. κανε μια απλη αναζητηση " Νικολαου η ΑΕΚ δεν θα χαθει". Οσο για τα αρχεια κανε επισης μια αναζητηση " Turkey list of foundation " και εχουν σχεση με τα ανωτερω γιατι ειρωνευεσαι τον ΠΑΟΚ και μιλας για κομπλεξ και μιζερια των Παοκτσηδων και για μικρο μεγεθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας