Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Η ΑΕΚ Μπελογιάννη


Η στήλη «ΑΕΚ στην ξενιτιά» εγκαινιάζεται σήμερα με ένα αφιέρωμα στην ΑΕΚ Μπελογιάννη. Πώς συνδέεται το όνομα Μπελογιάννης με την ΑΕΚ; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα χωριό 60 χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη και στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα: την ΑΕΚ Beloiannisz FC


Το χωριό Beloiannisz
Με το τέλος του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1949, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες κομμουνιστές καταφεύγουν εξόριστοι στις χώρες του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ». Οκτώ χιλιάδες από αυτούς καταλήγουν στην Ουγγαρία. Το ουγγρικό κράτος τους δέχεται και αποφασίζει την ανοικοδόμηση ενός χωριού στην επαρχία Φέχερ για να τους στεγάσει. Το χωριό είναι έτοιμο στα μέσα του 1950 και παίρνει το όνομα Görögfalva, δηλαδή Ελληνοχώρι. Στις 3 Απριλίου 1952 αποφασίζεται ομόφωνα από τους κατοίκους η μετονομασία του σε «Μπελογιάννης» (ουγγρικά Beloiannisz) προς τιμήν του Έλληνα αγωνιστή που είχε εκτελεστεί πριν λίγες μέρες στην Αθήνα. Στο πέρασμα των χρόνων η κοινότητα ανέπτυξε σημαντική πολιτιστική δράση (ίδρυση θεατρικών ομάδων, δημιουργία μουσικών συγκροτημάτων παραδοσιακής ελληνικής μουσικής) κρατώντας ψηλά τη σημαία του απόδημου Ελληνισμού.

Το 1982 με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την άρση των συνεπειών του Εμφύλιου Πολέμου, μεγάλος αριθμός των κατοίκων του Μπελογιάννη επιστρέφει στην πατρίδα, αλλάζοντας τη δημογραφική του εικόνα. Σήμερα, επί συνόλου 1240 κατοίκων, οι Έλληνες αριθμούν μόλις 360, ενώ οι υπόλοιποι είναι Ούγγροι. Οι δύο εθνικές κοινότητες πάντως, ζουν και συνεργάζονται αρμονικά, επηρεάζοντας πολιτισμικά η μία την άλλη, εμπλουτίζοντας έτσι το πολιτιστικό υπόβαθρο των κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επέτειο των 50 χρόνων από τη θεμελίωση του Μπελογιάννη, εγκαινιάστηκε ελληνορθόδοξος ναός, κατόπιν χρόνιου αιτήματος των κατοίκων, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το χωριό συνεχίζει να διατηρεί δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα, ενώ μεγάλες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης το έχουν τιμήσει με την επίσκεψή τους.



Η τοπική ΑΕΚ
Οι οικιστές του «Μπελογιάννη» από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στην εξορία, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνέχιση της αθλητικής παράδοσης που διακρίνει τον Ελληνισμό. Το 1959 ιδρύουν μια ποδοσφαιρική ομάδα για να τους εκπροσωπεί στο ουγγρικό πρωτάθλημα, τον «Σπάρτακο Μπελογιάννη». Το όνομα του αρχαίου Έλληνα επαναστάτη από τη Θράκη είναι μια άμεση παραπομπή στον Ελληνισμό και τον αγώνα για ελευθερία, ενώ τα χρώματα του συλλόγου, άσπρο και γαλάζιο θυμίζουν κι αυτά την πατρίδα. Στο πεδίο των οπαδικών προτιμήσεων, οι κάτοικοι του χωριού ταυτίζονται με την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, την ΑΕΚ. Ο λόγος προφανής: πρόσφυγες οι άνθρωποι που ίδρυσαν την ΑΕΚ, πρόσφυγες και οι ίδιοι. Κοινός επίσης ο αγώνας και των δύο να περισώσουν και να διατηρήσουν τη μνήμη της χαμένης τους πατρίδας, που τόσο βίαια στερήθηκαν. Σιγά σιγά αρχίζει να φωλιάζει στο μυαλό των κατοίκων η ιδέα της μετονομασίας του τοπικού συλλόγου σε ΑΕΚ. Η ιδέα μετουσιώνεται τελικά σε πράξη το 1995: τα κιτρινόμαυρα αντικαθιστούν τα γαλανόλευκα και το σήμα της ομάδας κοσμεί πλέον ο βυζαντινογέννητος Δικέφαλος Αετός. Η «ΑΕΚ Beloiannisz FC» είναι γεγονός.

Το Δεκέμβριο του 2007, η εφημερίδα «Νέα Ώρα» βρέθηκε στο χωριό Μπελογιάννης και μίλησε με τον πρόεδρο της ομάδας, Κώστα Λάζλο: «Ο σύλλογός μας αγωνίζεται πλέον στην 3η κατηγορία της περιφέρειας του Φέχερ και τα πηγαίνει αρκετά καλά. … Για να αγωνιστεί μια ομάδα σε υψηλότερη κατηγορία πρέπει να γίνουν κάποια έξοδα. Σίγουρα θα θέλαμε να δούμε την ΑΕΚ μας όσο πιο ψηλά γίνεται, ωστόσο δεν έχουμε ακόμη την οικονομική δυνατότητα. Από τους 18 παίκτες που διαθέτουμε, οι 4 είναι από τα διπλανά χωριά, οι 3 από τη Βουδαπέστη και οι υπόλοιποι από το χωριό μας. Τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες ήταν πολύ περισσότεροι, αλλά τώρα είναι 50-50».

Ο Λάζλο δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη «μαμά» ΑΕΚ, αυτήν στην Ελλάδα: «Πολλοί είναι αυτοί στο χωριό που υποστηρίζουν φανατικά την ΑΕΚ. Όταν μπορούμε παρακολουθούμε από την τηλεόραση τα παιχνίδια της στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Μας έδωσε μεγάλη χαρά η τελευταία νίκη της στο ΟΥΕΦΑ επί της Μλάντα Μπόλεσλαβ και παράλληλα η πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης». Απηύθυνε δε πρόσκληση για συνάντηση των δύο συλλόγων: «Θα ήταν φανταστικό να μας καλέσει η ΑΕΚ και να βρεθούμε στην Ελλάδα, έστω και για ένα φιλικό ή ακόμη και για μια συνάντηση. Θα το εκτιμούσαμε πολύ και θα ήταν μια χρυσή ιστορία στη σελίδα της ομάδας μας».



Το προφίλ της ομάδας στο site της ουγγρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας: http://www.magyarfutball.hu/hu/csapat/2196

Και το προφίλ στην επίσημη ιστοσελίδα του χωριού: http://www.beloiannisz.hu/cikkek/civil-szervezetek/aek-beloiannisz-fc.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας